OGRANIČEN ROK TRAJANJA

Još osam prilika za ovaj trofej

01.05.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Aktualni kipić koji podižu svjetski nogometni prvaci je na drugoj polovini svoga slavnog puta. Za razliku od prvotnog trofeja, ovaj neće završiti u ničijem trajnom vlasništvu, ali će biti umirovljen za 28 godina

Poznata je, i već prepričana u '100 nogometnih priča', epizoda o turbulentonoj povijesti i tragičnom kraju originalnog trofeja za svjetske nogometne prvake. Nakon krađe trofeja Jules Rimet od 1974. traje era aktualnog trofeja, no izvjesno je da će u dogledno vrijeme i današnji zlatni kipić otići u mirovinu.

Za izradu današnjeg trofeja Fifa je zaprimila 53 ponude, a najboljim je ocijenjen rad talijanskog umjetnika Silvija Gazzanige. Nakon pobjede na javnom natječaju izradio je pet kilograma težak kip od 18-karatnog zlata i dva oboda od poludragog kamenja na dnu.

Većina trofeja prikazuje dvije osobe kako u rukama drže planet, dok je dio između ta dva zelena kruga na dnu zauzeo natpis 'Fifa World Cup'. Ostatak je ispunjen sa 17 polja koja su rezervirana za pobjednike. U Johannesburgu će 11. srpnja biti ispunjeno deseto polje i slobodno će ih ostati još sedam.

Jednostavnom računicom nameće se zaključak da će 2038. biti ispunjeno i posljednje polje i da će tada Fifa morati pronaći novo rješenje. Hoće li raditi repliku s novim praznim poljima ili napraviti novi trofej, ostaje vidjeti, ali jasno je da će još samo osam kapetana podići trofej koji je posljednji podigao Fabio Cannavaro prije četiri godine u Berlinu.