PLAVOKOSI BOMBARDER

Najubojitiji nogometni branič svih vremena

23.04.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Iako nije ostavio dubljeg traga na završnicama svjetskih prvenstava, mjesto u svakoj ozbiljnijoj nogometnoj sapunici zaslužuje Ronald Koeman, nizozemski branič koji je bio gotovo jednako opasan kao i najbolji ofenzivni igrači

Iza Koemana ostala je sjajna priča. Za njega se uspjeh jednostavno lijepio, a u većinu od svojih brojnih postignuća ovaj branič razorna udarca uklesao je i ključan doprinos.

Na SP-ima nije imao posebnog uspjeha. Dolazio je '90. i '94. i nije došao dalje od četvrtine finala. Zabio je jedan gol, a posljednji dvoboj bio mu je onaj predivan meč u kojemu je Brazil sa 3:2 osigurao polufinale.

Podsjetnik na nizozemskog bombardera

Kada je bio 'lud i mlad', tijekom šampionskog puta svoje Nizozemske na Euru '88. zamijenio je dres s Olafom Thonom i pred njemačkim navijačima pomoću tog dresa gestikulirao da su protivnike obrisali s terena. Iako, već je imao 25 godina. Kasnije se ispričao i nadopunio svoju fascinantnu biografiju.

Prvi je igrač u povijesti koji je zabijao u dva europska finala u nizu, a njegov gol Sampdoriji iz slobodnjaka Barceloni je 1992. donio naslov europskog prvaka. Prvak Europe bio je i s PSV-om, a s tri kluba (Ajax, PSV i Barca) osvojio je ukupno osam državnih naslova prvaka.

Karijeru je okončao sa 34 godine u dresu Feyenoorda, a iza njega je ostao podatak da je u 533 ligaška meča zabio 193 gola. Najviše u povijesti nogometa kada je riječ o braničima. Najčešće je zabijao iz prekida, ali znao je pogoditi doslovno s centra. Mnogi se pitaju kako bi izgledali njegovi udarci da je koristio današnje kopačke i lelujave lopte. Osim golova, isticao se i po genijalnim dugim dodavanjima. Naravno, sjajan je bio i u obrambenim zadacima.

Da je itekako svjestan koliko je dobar igrač bio, svjedoči i njegov izbor najboljih igrača iz svoga razdoblja. Bez kompleksa u idealnih 11 uvrstio je i sebe.

U karijeri je trenirao šest klubova, a s posljednjih pet osvajao trofeje. U prosincu je dobio otkaz u AZ Alkmaaru, ali sigurno je da toj priči još nije došao kraj.