VIŠE OD IGRE

Pravi nogometni rat u kvalifikacijama

15.06.2010 u 19:40

Bionic
Reading

U Europi stvari još nikada nisu otišle tako daleko, ali krajem šezdesetih u Srednjoj Americi je zbog nogometnog dvoboja izbio pravi oružani sukob između Salvadora i Hondurasa

Nije taj četverodnevni rat započeo samo zbog nogometa - vlade suprotstavljenih zemalja već su se neko vrijeme bile 'gledale preko nišana' zbog imigracijskog problema. Ipak, kvalifikacije za SP u Meksiku 1970. bile su neposredan povod oružanoj bitki.

Bilo je to polufinale CONCACAF zone i jedini kriterij bili su osvojeni bodovi u međusobnim dvobojima. Honduras je doma slavio sa 1:0, a Salvador uzvratio sa 3:0. Gol razlika nije se gledala i dvoboj je bio odlučen majstoricom u Mexico Cityju.

Već prva dva dvoboja obilježili su navijački neredi, ali neutralni teren bio je posebno atraktivno mjesto za obračun. Tisak obje zemlje, svaki iz svoje perspektive, detaljno je opisivao ulične borbe među navijačima i te večeri vlada Salvadora, koji je sa 3:2 izborio nastup u Meksiku, prekinula je sve veze sa susjedima iz Hondurasa.

Uslijedila su dva tjedna zatišja, a tada je zrakoplovstvo Salvadora napalo ciljeve unutar Hondurasa i počeo je rat. Zajednica američkih zemalja munjevito je reagirala i već nakon četiri dana diplomati su potpisali prekid vatre, no do tada je život već izgubilo više od tri tisuće ljudi. Mirovni sporazum potpisan je tek 11 godina kasnije.

Salvador se na samom turniru nije proslavio. Vratili su se kući nakon tri poraza u kojima su upisali poražavajuću gol razliku 0:9.