PREKO VODE DO SLOBODE

Urugvajci osigurali brodić za sučev bijeg

15.06.2010 u 19:44

Bionic
Reading

Iako je pao na sudačkom ispitu jer nije znao odgovoriti na pitanje što točno treba učiniti ako lopta tijekom utakmice pogodi niskoleteći avion, belgijski sudac John Langenus dobio je priliku suditi u finalu svjetskog prvenstva

Langenus je dobio anglikansko kršćansko ime jer ga roditelji nisu htjeli zvati Jean. Na Olimpijskim igrama 1928. Belgijanac je sudio reprezentaciji Urugvaja koja je svladala Nizozemsku i tako osigurala četvrtfinale, a potom je dijelio pravdu u dvoboju za brončanu medalju gdje je Italija s visokih 11:3 pobijedila Egipat.

Među odabranim sucima koji su sudjelovali na prvom svjetskom prvenstvu našao se 1930. godine. U Urugvaju je na teren istrčao četiri puta u ulozi glavnog suca i u dva navrata kao linijski pomoćni sudac. Sudio je dvije utakmice u prvoj fazi natjecanja po grupama, polufinale između Argentine i SAD-a te veliko finale. U spomenutom polufinalu Langenus je uzrokovao incident kad je nakon jednog nedosuđenog prekršaja i ljutitog utrčavanja medicinskog osoblja, koje je htjelo pomoći jednom igraču SAD-a, razbio bočicu punu kloroforma koji je uspavao ozlijeđenog igrača.

Nekoliko dana poslije Belgijanac je dobio čast dijeliti pravdu u najvažnijem dvoboju, u susretu koji je iznjedrio momčad koja se može pohvaliti titulom prvog svjetskog prvaka u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Iz sigurnosnih razloga imenovan je za suca samo nekoliko sati prije početka utakmice. Dvoboju između Urugvaja i Argentine prethodila je smrtna prijetnja jednom argentinskom igraču te Langenusov zahtjev da mu se u luci u Montevideu osigura brodić kako bi, ako bi okolnosti to zahtijevale, mogao brzo pobjeći iz grada. Prije početnog udarca smirio je strasti s obje strane odlukom da se jedno poluvrijeme igra loptom domaćina, a drugo argentinskom loptom. Unatoč velikom pritisku brojne publike, zadatak je odradio vrlo vješto.

Četiri godine poslije, u Italiji, Belgijanac je dijelio pravdu samo na jednoj utakmici. Na svom posljednjem svjetskom prvenstvu Langenus je dobio još jedno priznanje kada je 1938. sudio Brazilu i Švedskoj u susretu za treće mjesto. Nakon završetka sudačke karijere i vješanja zviždaljke o klin, napisao je tri knjige usko vezane uz najpopularniji sport današnjice.