IZREZAO SE UZALUD

Roberto Rojas – suludo prljavi Čileanac

09.04.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Nije od jučer priča da su golmani često najluđi članovi nogometnih momčadi. U seriji priča sa svjetskih prvenstava vrijeme je za prisjetiti se najveće budale koja je ikada navukla rukavice. Iako nikada nije nastupio u završnicama, Roberto 'Condor' Rojas se upisao u povijest mundijala

Rojas, najbolji čileanski vratar tijekom osamdesetih, zreli dio karijere proveo je u nacionalnom ponosu Colo Colu te u brazilskom Sao Paulu. Do svoje 32t. godine imao je tri čileanska naslova, bio je drugi u brazilskomprvenstvu i viceprvak Južne Amerike s Čileom. Bio je dobar, ali poznatće postati tek u svojoj posljednjoj utakmici u životu.

Tijekom jeseni 1989. igrane su kvalifikacije za Italiju 1990. Južna Amerika tada je još bila podijeljena na tri kvalifikacijske skupine i Čile je morao biti najbolji u krugu s Brazilom i Venezuelom. Prije posljednjeg kola u Riju na Maracani oba su takmaca bili uvjerljivi protiv Venezuele, a u Čileu su podijelili bodove. Ipak, Brazil je imao bolju gol razliku i za plasman mu je bio dovoljan i bod.

Snimka koja je poput munje obišla svijet

U nervoznoj utakmici Brazil je poveo, a do kraja dvoboja ostale su još 23 minute. Ipak, Rojas je imao plan B. U rukavicama je imao skriven žilet i čekao je pravi trenutak.

U 67. minuti mladi Rosemary de Mello s tribine je bacio baklju koja je pala metar od Rojasa. Ovaj nije čekao već se bacio na pod i počeo se valjati po travi, iskoristivši gužvu da bi izvukao žilet i porezao se po glavi. Kad su suigrači dotrčali do njega, bio je potpuno krvav, stadion je bio u šoku. Nepromišljeni mladić u tom je trenutku bio najomraženija osoba u Brazilu.

Rojas je iznesen u svlačionicu, a njegovi suigrači su se odbili vratiti na travnjak. Ludi golman zaista je uspio, susret nije završen i Čile će vrlo vjerojatno ići u Italiju. Ipak, u bolnici se priča počela raspetljavati.

Brazilski doktori su odmah shvatili da takva rana nije mogla nastati od tupog predmeta, već da je to klasična posjekotina od noža ili žileta. Detaljan pregled videosnimke otkrio je prijevaru i na kraju je Rojas sve priznao. Šokirani nogometni čelnici nisu imali izbora, kazna je morala biti brutalna. Tako je Rojas doživotno izbačen s nogometnih travnjaka, dok je Čile dobio zabranu nastupa u kvalifikacijama za SP 1994.

Brazil je počeo slaviti, a mladi de Mello je mogao odahnuti. Zamislite kako bi kroz život prolazio Brazilac koji je izravno odgovoran za jedini neodlazak ponosa nacije na svjetska prvenstva.