KONTAMINIRANI MUNDIJAL

Fašistička propaganda ostavila tamnu sjenu

15.06.2010 u 19:51

Bionic
Reading

Nakon trijumfa Urugvaja u vlastitom dvorištu, red je bio došao na Europu. Domaćin nogometnog SP-a 1934. bila je Italija koja je dobila prednost pred Švedskom i spremao se veliki spektakl. No svoju je priliku vidio i fašistički vođa Benito Mussolini

Kao da su znali, Južnoamerikanci su gotovo pa potpuno bojkotirali ovo natjecanje. Branitelj naslova Urugvaj nije se ni pojavio, dok su Argentina i Brazil poslali rezervne sastave. Turnir koji je u potpunosti zamišljen po kup sistemu igrali su još SAD, Meksiko i 12 europskih selekcija.

Miks dobrog nogometa i lošeg ukusa

Predsjednik talijanskog nogometnog saveza General Vaccaro bio je majstor ceremonije, a ćelavi diktator mogao se ugodno zavaliti u svoju privatnu ložu i uživati u neodmjerenoj propagandi. Talijani su u uvodu razbili Amerikance sa 7:1, a Španjolce su u drugom kolu prošli nakon repasaža i pobjede 1:0. S istim rezultatom u polufinalu su pobijedili Austriju i čekali finale protiv Čehoslovačke.

Duceovu ložu su za finale posebno uredili po uzoru na one rimskih careva, a dva sata prije utakmice agitatori su neprestano vikali 'I-ta-lia-a, du-ce', i tako unedogled. Ražanj je bio spreman, ali zec još nije istrčao na travnjak. Mimo očekivanja, Čehoslovaci su poveli 15 minuta prije kraja golom Puča, no prebjegli Argentinac Orsi Italiji je donio produžetke. Tamo je ozlijeđeni Meazza našao snage za točno dodavanje Schiaviju koji je pogodio za naslov. Talijani su mogli odahnuti, a Mussolini je ustao i pozdravio na danas zabranjeni način.

Kao i mnogo drugih stvari, Hitler je od svog uzora naučio i o snazi promidžbe režima na sportskim natjecanjima i dvije godine kasnije je političkim notama sasvim unakazio ljetne olimpijske igre u Berlinu.