100 PRIČA SA SP-A

Dan kada su Brazilci shvatili važnost obrane

03.03.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Pregled priča iz povijesti svjetskih prvenstava počinje u Španjolskoj, točnije u Barceloni. Godine 1982. sastali su se Italija i Brazil, a meč koji je eliminirao najlepršaviju momčad svih vremena ostat će upamćen kao 'katastrofa sa Sarrije'

Izbornik Brazila bio je proslavljeni Tele Santana, strateg kojega i dalje smatraju najboljim ambasadorom svoga stila igre. Santana je inzistirao na naglašeno napadačkom nogometnom konceptu. Njegov jedini cilj bio je samljeti protivnike i gledatelje ostaviti bez daha.

Najljepša nogometna razglednica

Na terenu su carevali Zico, Socrates, Falcao i ostali, skoro čitav svijet je navijao za lepršavi Brazil. Ipak, u tijeku su već bile osamdesete, 'carioce' će uskoro shvatiti da prolazi razdoblje nogometne renesanse i da na scenu stupa drukčije razdoblje.

Iako su i SSSR i Škotska u prvom krugu poveli protiv Brazila, skupina čarobnjaka nakon zamaha štapićem je s lakoćom preokretala rezultat i uz tri pobjede (gol razlika 10:2) otišla u drugi krug.

Čekale su ih Italija i Argentina, u polufinalu je bilo mjesta samo za prvog u skupini. Iako su u završni dvoboj i Brazil i Italija ušli s po tri boda, Brazilci su imali bolju gol razliku i za prolaz im je bio dovoljan remi. Javnost je apelirala na izbornika da smanji napadački doživljaj i učvrsti obrambeni bedem jer imao je savršen profil igrača za kontranapade. Santana nije htio ni čuti, njegove momčadi neće igrati obranaški.

Na tribine tadašnjeg Espanyolovog stadiona Sarrije natiskalo se 44.000 ljudi, svi su htjeli vidjeti što će Zico i društvo napraviti Talijanima. Ubrzo su shvatili da će se toga 5. srpnja pisati povijest.

Brazilci su kontinuirano stiskali Talijane, ali 'azzuri' su imali Paola Rossija. Juventusov napadač do tada na prvenstvu nije zabio nijedan gol, ali Brazilcima je zabio čak tri. Prvi u petoj minuti, na koji će uskoro odgovoriti Socrates. No, u 25. Rossi zabija drugi i Brazil na odmor odlazi u zaostatku.

Izjednačio je Falcao, ali Rossi 15 minuta prije kraja zabija još jedan gol i Brazilce ostavlja bez odgovora. Talijani su prošli s 3:2, a njihove naslovnice vrište: 'Sada smo mi Brazil!'

Tele Santana i njegovi umjetnici ostali su upamćeni kao najbolji gubitnici u povijesti SP-a, a Talijani su šest dana kasnije u Madridu svladali Zapadnu Njemačku i osvojili svoj treći naslov prvaka. Paolo Rossi bio je najbolji strijelac sa šest postignutih golova, a iza njega je bila sjajna priča o kojoj više u nekom od idućih dana.