LEGENDA ISKRENO O SP-U

Džomba zaprepašten jednim našim igračem: Sad ćemo vidjeti!

20.01.2017 u 10:30

Bionic
Reading

Jedno od najboljih desnih krila svih vremena, legendarni Mirza Džomba otkrio je recept kako rukometna reprezentacija Hrvatske može do pobjede protiv aktualnih europskih prvaka Nijemaca

Nekad su Mirza Džomba i Goran Šprem žarili i palili rukometnim terenima, kako u klubu, tako i u hrvatskoj reprezentaciji. Sijevalo je s lijevog i desnog krila, nisi znao od kud prijeti veća opasnost. Danas dečki uživaju u rukometnoj mirovini, no i dalje žare i pale, ali s malih ekrana. Već treću godinu kao stručni komentatori RTL televizije prate velika natjecanja na kojima nastupa hrvatska reprezentacija.

>> Džomba i Šprem upali u studio Šprajcu te mu jasno poručili...

>> Šprajcu 'uzeli riječ' a Šprem najavio Džombin šou na mađarskom

Dan pauze na SP-u Mirza Džomba iskoristio je da iz Zagreba skoči do Rijeke, da obiđe suprugu Belmu i kćerkice, a pronašao je i vremena da za tportal.hr za analizu današnje utakmice s Njemačkom (petak, 20. siječnja, 17.45 sati). Hrvatski će rukometaši protiv aktualnih europskih prvaka i brončanih s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru tražiti potvrdu prvog mjesta u skupini C.

'Uh, Njemačka...', krenuo je Džomba u analizu i nastavio:

'Za nas je ovo izuzetno važna utakmica. Treba biti realan i reći da svi dosadašnji protivnici u skupini ne spadaju u najjaču kategoriju. Saudijska Arabija i Čile su C-liga, Bjelorusi i Mađari su B-liga svjetskog rukometa. Dobro je da smo ih pobjeđivali, ali iz utakmica s tim reprezentacijama teško je reći gdje smo u ovom trenutku u odnosu na one najjače.'

Njemačka se dugo tražila, godinama je reprezentacija plutala u prosječnosti, no sada su ponovno na vrhu. Jedina su reprezentacija koja ima medalje s dva posljednja najveća natjecanja - broncu s Olimpijskih igara i zlato s EP-a u Poljskoj.

'Sad ćemo vidjeti gdje smo, što smo i koliko smo! Njemačka je prva jača reprezentacija s kojom se susrećemo na ovom SP-u, ta bi utakmica trebala dati odgovor koliko zapravo vrijedi hrvatska reprezentacija', iskren je Mirza Džomba.

Istaknuo je Džomba dobre stvari koje je uočio u igri hrvatskih rukometaša u prve četiri utakmice.

'Prvo i osnovno su pobjede i osvojeni bodovi. Važno je to za samopouzdanje naših igrača. Isto tako je dobro da se dižemo u formi iz utakmice u utakmicu, a priliku su dobili baš svi igrači. Posebno me raduje da su svoje minute iskoristili najmlađi naši reprezentativci, kako god ovo SP završilo mi smo sigurno na dobitku, ti su dečki naša svjetla budućnost', razmišlja Džomba i pojašnjava:

'Evo, Mihić recimo. Odigrao je kao da u nogama ima 100 utakmica za reprezentaciju, no krila nam ionako nikad nisu bila problem, pogledajte samo Božić-Pavlovića. OK, vanjska se linija još traži, no neka protiv Njemačke puste ruku i sve će biti u redu. Vjerujem u njih. Golmani korektno odrađuju svoj dio posla, kao i pivoti koji dobiju, ali i podijele dosta batina. Trebat će nam dečki, posebno kad će trebati razbijati čvrste obrane 6-0'

>> Zabrinuti Babić: Crne rupe? Ne znam kako to riješiti

Posebno je Džomba istaknuo jednog igrača, naše najugodnije iznenađenje.

'Luka Cindrić je čudo! Da se razumijemo, za mene on nije nikakvo iznenađenje, znao sam koliko je dobar. Ali njegovih osam od osam protiv Bjelorusije je blizu savršenstva, zaprepastio me u pozitivnom smislu! Šteta je što igra na istoj poziciji kao i Domagoj Duvnjak, ali bez obzira na sve ima dovoljnu minutažu. Vidi se na njemu da je u jakom Vardaru igrački sazrio, izvrsno igra u Ligi prvaka.'

Kad smo kod Duvnjaka, upitan je za utakmicu s Njemačkom. Koljeno je veći problem nego što se mislilo.

'Nadam se samo da će Dule biti u redu, zdravlje je najvažnije. Trebat ćemo ga i u ostalim utakmicama. On je naš najbolji igrač, vođa ove momčadi, bez njega to ne bi bilo to. Naše šanse, bez obzira na kvalitetu svih ostalih igrača koje imamo, bez njega su ipak manje', realan je Džomba.

>> Veselin Vujović otkrio što misli o hrvatskoj reprezentaciji

No nije sve tako sjajno, ima stvari koje bi izabranici Željka Babića morali pod hitno popraviti.

'Obrana, obrana, obrana... Nedostaje nam agresivnosti, pokretljivosti, gustoće', nabraja Džomba i dodaje:

'Bilo je previše individualnih pogrešaka u obrani, previše ispadanja, a to se ne smije događati protiv najboljih. Obrana se definitivno mora dići, bez nje nećemo moći daleko.'

A kako Mirza Džomba vidi Njemačku?

'Imaju medalje na dva uzastopna velika natjecanja. Puni su samopouzdanja, baš djeluju moćno. Po mom mišljenju u Wolfu Heinevetteru imaju možda i najbolji golmanski par na ovom SP-u. Krila su im već tradicionalno izuzetna, ne znaš tko je opasniji - Gensheimer ili Groetzki. Bekovi Hafner desno te Kuhn Fath lijevo su pokretljivi i često nepredvidljivi u napadu, ', analizira Džomba i nastavlja:

'Igraju čvrstu i pokretljivu 6-0 obranu, iz koje tradicionalno sjajno izlaze u kontru polukontru. Opasni su, nije to ništa novo što sam rekao. Ako ćemo biti na visini zadatka očekujem da će utakmica s Njemačkom biti brza i dinamična, s dosta golova. Tu bi mogli presuditi golmani, njihovo raspoloženje.'

>> Hrvatska nikako ne smije kalkulirati i porazom izbjegavati Francuze!

Ima Hrvatska i tajno oružje.

'Mogla bi to biti igra sa sedam igrača u napadu. već smo to koristili na Olimpijskim igrama, dobili smo tako Francuze i Dance. Zašto sada ne bi dobili i Njemačku? Igrače imamo, kreativce koji mogu stvoriti višak i razbiti takve čvrste obrane kao što je njemačka', predviđa Džomba.

Puno se priča o mogućim kalkulacijama, koga izbjeći u četvrtfinalu. A u osmini finala nas čekaju 'egzotične' reprezentacije poput Egipta ili Katara koji je svjetski viceprvak i koji nas je dobio na Olimpijskim igrama.

'Katar više nije tako opasan, nije to ona reprezentacije od prije nekoliko mjeseci. No uvijek je bilo teško igrati protiv takvih reprezentacija, taktički pomalo divljih, često nepredvidljivih. Egipat je težak, tuku, lupaju, često igraju prljavo, a takve utakmice najviše potroše igrače. teže je igrati protiv njih nego protiv nekih nama bliskih europskih reprezentacija', zaključio je Mirza Džomba.