PORUKA IZ SPLITA

Pero Metličić ima recept za Poljake; zna li to i Goluža?

28.01.2015 u 10:17

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija u srijedu (16.30) igra protiv Poljske četvrtfinalni susret Svjetskog prvenstva za rukometaše u Kataru, a svoju analizu za tportal.hr dao je legendarni igrač Petar Metličić

U svom Splitu 39-godišnji Petar Metličić po cijele dane bavi se rukometnom akademijom Balić-Metličić, kroz koju je u zadnjih sedam, osam godina prošlo na stotine dječaka. Kaže kako će sljedeće sezone formirati seniorsku momčad koja će se natjecati u Trećoj ligi Jug. Međutim usprkos obvezama oko akademije, Metličić ne propušta nijednu utakmicu na SP-u pa stoga jako dobro zna kakav posao čeka hrvatsku reprezentaciju protiv Poljske.

'Po mom mišljenju, ispalo je bolje da idemo na Poljsku nego na Švedsku jer bismo preko nje teže došli do polufinala. Poljaci nam leže, tradicija je na našoj strani, ali to ne znači da ćemo lako dobiti. Poljska je reprezentacija bolja u obrani nego u napadu, uz naglasak na sjajnog golmana Sławomira Szmala. Uz to su Poljaci vrlo loši u organizaciji napada jer nemaju kreativnog igrača', kazao je Metličić dodavši:

'Trebamo se čuvati njihovih šutera, a tu pogotovo mislim na Jureckog, uz to i prodornog igrača. Istina, zna srljati i forsirati, ali treba ga se čuvati. Mislim da obranom 5-1 možemo primiriti Poljsku. Obrana 6-0, koju smo forsirali, nikako nije rješenje, ali to je samo moje mišljenje.'

Razgovarajući o dosadašnjim utakmicama na SP-u, Metličić, kojeg je posebno oduševio naš debitant Igor Karačić ('sjajan je u Vardaru, a uskoro će biti još bolji u reprezentaciji'), slaže se da je četvrtfinalna utakmica ključna jer nam ždrijeb ide na ruku s obzirom da idemo na pobjednika para Katar-Njemačka.

'Već sam prije rekao kako nam je četvrtfinale utakmica za medalju, a ako naši momci žele daleko, onda moraju biti puno agresivniji, a tu naravno mislim na obranu. Iz jedne agresivne obrane puno je lakše razviti kontru i polukontru. Jasno mi je kako ovi momci ne mogu igrati obranu 3-2-1, koja je mojoj generaciji donijela puno uspjeha. Ova je momčad puno viša od moje generacije jer igrači kao što su recimo Kopljar, Gojun, Vori te čak i Duvnjak teško da bi mogli igrati u formaciji 3-2-1. Ali zato uz jaču agresivnost i već spomenutu obranu 5-1 – kod koje je lakše presjeći loptu protivniku - možemo svakoga dobiti', završio je ljevoruki Metličić, jedan od rukometaša koji je svojim asistencijama iza leđa i tzv. košarkaškim fintama ('to mije prva ljubav, igrao sam basket po cijele dane!') izluđivao protivnike.

Treba reći da Metličić niti jednom nije spomenuo izbornika Slavka Golužu, svog bivšeg suigrača. Međutim između redaka se može pročitati kako Metličić sugerira na koji način Hrvatska može do pobjede. Hoće li Goluža prihvatiti dobronamjerne savjete, koji posljednjih dana stižu od bivših igrača (ovo je analiza Gorana Šprema) i nekih trenera, ostaje za vidjeti.