NJIHOVA FILOZOFIJA

Rukometni Katar: Lažni navijači, lažna reprezentacija!

19.01.2015 u 08:34

Bionic
Reading

Rukometaši domaće reprezentacije na Svjetskom prvenstvu startali su s dvije pobjede, koje su ostale u sjeni činjenice da Katar mora plaćati ljude koji će na tribinama navijati, a ekipu predvode igrači koji nemaju prevelike veze sa zemljom...

Katar nije rukometna zemlja. No, svejedno je domaćin rukometnog Svjetskog prvenstva, kao što će biti i domaćin SP-a u nogometu 2022. godine. Razlog je financijska moć ove države koja je spremna uložiti milijarde u održavanja velikih natjecanja, iako nema dovoljan broj zainteresiranih za sport da bi se natjecala na vrhunskom nivou.

Katar sve rješava novcem. Prekrasne rukometne dvorane možda zjape gotovo potpuno prazne na utakmicama poput one Hrvatske i Austrije, no barem su se pobrinuli da domaća selekcija ima svoje navijače. Način? Jednostavno su platili ljudima da navijaju. Tako je izabrano 60 najglasnijih Španjolaca iz ASOBAL lige te sada vode navijanje u Kataru. Dobili su ponudu prije dva tjedna i prihvatili je. Sve im je plaćeno na ovom izletu i samo trebaju navijati za domaće. Dopušteno im je navijati i za španjolsku selekciju, no ne i 21. siječnja kada igra s domaćinom, s obzirom da po ugovoru moraju uvijek navijati za – Katar.

Što se reprezentacije tiče, tu je također novac nadoknadio rupe u kvaliteti kadra. Reprezentaciju predvodi Danijel Šarić, odlični bosansko-hercegovački golman koji je selekciji dao čvrstinu u obrani. Nema rodbinske veze u ovoj arapskoj državi, no uspjeli su golmana Barcelone uvjeriti da se isplati igrati za Katar. Tu su još i Žarko Marković, Eldar Memišević, Zoran Stojanović, kao i Rafael Capote, Borja Vidal te Bertrand Roine, sve uvezeni reprezentativci. Bez njih bi Katar bio ispodprosječna reprezentacija, a s njima ima već dvije pobjede i igrat će u osmini finala natjecanja.

Novac može mnogo toga, ali ne može kupiti pravu sportsku atmosferu. I zato rukometni SP u Kataru nije ni blizu onima koji su održani u Španjolskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj posljednjih godina. A ljubitelji nogometa imaju razloga za brigu, jer SP 2022. godine ovdje definitivno nije dobra ideja...