LOŠ DAN VRATARA

Danska u nastavku pregazila Hrvatsku

20.01.2011 u 21:47

Bionic
Reading

Na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj hrvatska rukometna reprezentacija je u petom kolu skupine C poražena od Danske 29:34 (16:15). Tako će Golužini izabranici u drugu fazu natjecanja prenijeti samo jedan bod, pa obrana srebra iz 2009. izgleda kao teško ostvariva misija

Hrvatska nije uspješno položila ni drugi pravi ispit u Švedskoj. Nakon remija sa Srbima uslijedio je poraz od starih rivala Danaca, koji su nas tako svladali peti put u 12 utakmica na nekom velikom natjecanju.

Ovaj poraz je uvelike smanjio šanse Hrvatske za plasman u polufinale, no dobra stvar je što iz skupine s kojom se križamo nitko nije prenio maksimalna četiri boda kao iz naše Danska. Hrvati i Srbi su u drugi krug ponijeli jedan bod, a s njima će još igrati Švedska, Poljska i Argentina, koje su prenijele po dva boda. Sada treba sve pobijediti, ali kako igramo, to ne izgleda kao realna opcija.

Što se tiče utakmice, kao što se i očekivalo, nije bilo ni najmanjeg popusta ni na jednoj strani. Bio je to pravi rukometni rat starih sportskih suparnika u kojem su se greške skupo kažnjavale. U prvih 30 minuta samo je Danska u jednom trenutku imala više od jednog gola prednosti (6:8), ali je Hrvatska s tri pogotka u nizu preokrenula rezultat i održavala minimalnu prednost sve do odlaska na odmor (16:15). U prvom poluvremenu treba istaknuti dobre role naših krila Zrnića i Štrleka te sjajne Lackovića i Vorija. Ipak, to nije bilo dovoljno da se slome brzi Danci, u čijim redovima je bio nezaustavljivi bombarder Hansen.

Loše smo ušli u nastavak. Iako smo imali igrača više, Danci su poput tornada došli do dva gola prednosti (16:18), a obranu Hrvatske sada je 'ubijao' Sondergaard. U 37. minuti izabranici Wilbeka imali su 17:20 i pokušavali su prelomiti utakmicu. Goluža je u vatru gurnuo vanjsku liniju Vuković – Duvnjak – Buntić, što je solidno funkcioniralo, no najveći problem za 'kauboje' bili su danski razarači Hansen i Sondergaard te činjenica da naši vratari Alilović i Šego nisu mogli baš ništa obraniti. 'Kockasti brod' se opasno nakrenuo u 45. minuti kada je bilo minus četiri (21:25), a nešto kasnije je postalo jasno da će Golužin sastav upisati prvi poraz na Svjetskom prvenstvu. Razlika je rasla, a na kraju je bilo 34:29. S vratarima koji su obranili zajedno tek tri lopte, uz nekoliko sumnjivih sudačkih odluka i s Balićem koji nije bio pravi (nije ni igrao puno), nije drugačije ni moglo završiti.

Hrvatsku su uništili Kasper Sondergaard Sarup sa 10 i Mikkel Hansen s devet postignutih golova. Najefikasniji igrači u hrvatskim redovima bili su Vedran Zrnić sa osam i Denis Buntić sa sedam golova.

HRVATSKA – DANSKA 29:34 (16:15)

Hrvatska: Alilović, Šego, Balić 1, Lacković 5, Zrnić 8 (4), Duvnjak 2, Kopljar, Vori 3, Gojun, Matulić, Vuković, Buntić 7, Valčić, Štrlek 3, Musa, Ninčević
Danska: Jacobsen Landin, Rasmussen, M.Christiansen 1 (1), Boesen 3, Bagersted, Lauge Schmidt, Eggert 1, Sondergaard Sarup 10, Noddesbo 2, Svan Hansen 4, Lindberg 2, Toft Hansen 2, Nielsen, Hansen 9
Sedmerci: Hrvatska 5 (4), Danska 2 (1)
Isključenja: Hrvatska - 8 minuta, Danska - 6 minuta