ISTRAŽILI SMO

Saznajte koji su igrači u top 5 najvećih otkrića rukometnog Eura

26.01.2012 u 16:30

Bionic
Reading

Svako veliko sportsko natjecanje iznjedri po nekoliko igrača čije karijere nakon prvenstva krenu značajno nabolje. Tako je i aktualno rukometno Europsko prvenstvo u prvi plan izbacilo nekoliko manje poznatih ili, bolje rečeno, u rukometnom svijetu manje renomiranih imena

Za vas smo izdvojili petoricu rukometaša koji su se istakli svojim izvedbama.

DOLENEC, Jure, 23, Slovenija
Pozicija: desni vanjski
Klub: Gorenje Velenje
Vjerojatno najveće otkriće prvenstva. Relativno nepoznat igrač koji se iskazao u ulogama kako strijelca, tako i asistenta. U obje je kategorije u najboljih dvadeset igrača prvenstva, a iako na terenu djeluje pomalo nezgrapno, odlično se kreće i koristi fizičke predispozicije. Naročito je impresivan u igri jedan na jedan jer ima odličnu varku trzajem tijelom u oba smjera kretanja, čime efikasno stvara višak na vanjskim pozicijama te dodatni prostor za sebe i suigrače.

STANIĆ, Darko, 34, Srbija
Pozicija: golman
Klub: Metalurg Skopje
Pravo iskupljenje čovjeka koji je samo prije nekoliko sezona bio suspendiran radi uživanja kokaina. Godinama nije bio blizu reprezentacije jer su jasan izbor bili Perić i Šterbik, ali nakon što se Šarić odlučio za BiH, Stanić je postao standardan na vratima Srbije. Istina, na ovom prvenstvu ispred sebe ima najagresivniju obranu kojoj suci dopuštaju štošta, ali to ne umanjuje njegov sjajni učinak od čak 43 posto obranjenih šutova, uvjerljivo najviše od svih prvih golmana.

Stanić je zaustavio Dance

CSÁSZÁR, Gábor, 27, Mađarska
Pozicija: srednji vanjski
Klub: Veszprém
Po igrama iz Veszpréma slovio je kao dobar igrač, no sada mora da je zapeo za oko najvećim europskim klubovima. Treći strijelac prvenstva i deseti asistent držao je Mađarsku u borbi za dobar plasman sve do isteka posljednje minute protiv Hrvatske, u utakmici gdje je igrao simultanku protiv hrvatske obrane i postigao nevjerojatnih 14 golova. Dodatna mu je kvaliteta mirnoća pri izvođenju sedmeraca, gdje po postotku realizacije iz Čupića drži drugo mjesto.

STOILOV, Stojanče, 24, Makedonija
Pozicija: pivot
Klub: Vardar
Prije prvenstva gotovo potpuno anonimni mladi Makedonac skrenuo je na sebe pažnju sjajnom napadačkom igrom te odličnim kretanjem s obzirom na visinu i kilažu. U šest je odigranih utakmica postigao 21 pogodak, najviše od svih pivota na prvenstvu, uz dojmljivih 81 posto realizacije. Osim postizanja pogodaka, odlično se postavlja i radi blokove suigračima, a ukoliko prijeđe u neki od velikih europskih klubova, po nuždi će naučiti i igrati obranu.

ČUPIĆ Ivan, 25, Hrvatska
Pozicija: desno krilo
Klub: Rhein-Neckar Löwen
   Najrenomiraniji od svih igrača ove liste, za njega se i prije prvenstva znalo kako je riječ o odličnom igraču. Ipak, svojim je igrama Čupić konačno potvrdio da je istinska svjetska klasa. U prosjeku postiže nešto više od šest pogodaka po susretu, čime zauzima visoko peto mjesto ljestvice strijelaca, a po izvođenju sedmeraca je prvi s 90-postotnim učinkom, najbolji od igrača koji su izveli preko pet sedmeraca. Uz sve to, postigao je niz ključnih pogodaka i prava je sreća da je član hrvatske reprezentacije.

Čupić je već briljirao na EP-u, a sada je potvrdio klasu