REMI SA ŠVEDSKOM

Makedonska navijačka falanga pokorila i Niš

16.01.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Najjača priča prvog dana Europskog rukometnog prvenstva u Srbiji ponovo je makedonsko navijačko ludilo, koje je ovog puta zaposjelo nišku dvoranu Čair, gdje je Makedonija nošena podrškom 3000 navijača izborila prvi bod na turniru, odigravši 26:26 s favoriziranom Švedskom

Ponavlja se tako priča koju smo već vidjeli na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Hrvatskoj 2009. kad su tisuće makedonskih navijača u karakterističnim crveno-žutim odorama zaposjele Varaždin i Zadar te domaćinima priuštili dane nezaboravnog navijačkog ludila, a ugostiteljima donijeli dobru zaradu.

Ovoga puta brojka navijača je još veća, s obzirom na to da je Niš od Makedonije udaljen tek 200 km, pa se procjenjuje da crveno-žute na 'domaćem terenu' u Srbiji bodri čak 5000 navijača. Za one među njima koji nisu uspjeli osigurati ulaznice za susrete skupine sa Švedskom, Njemačkom i Češkom, domaćini su osigurali i posebnu fan zonu smještenu dvadesetak minuta hoda od dvorane.

Ova udaljenost je vrlo značajan podatak, jer je EHF strahovito naljutio makedonske navijače strogim sigurnosnim propisima, prema kojima nije dozvoljeno ispijanje alkohola u krugu od kilometra oko dvorane, a zabranjeno je i unošenje više od dva bubnja, velikih zastava i još nekih navijačkih rekvizita.

Pa ipak, na jučerašnjoj utakmici nije se primijetilo da su navijači bilo čime ograničeni. Upravo frenetičnim navijanjem pogurali su svoje ljubimce, predvođene bivšim zagrebašem Lazarovim i Aluševskim (obojica po sedam golova), do velikog boda koji ih ostavlja u igri za prolazak dalje. Treba napomenuti i da je Makedonija u 40. minuti imala čak pet pogodaka prednosti (20:15), no Šveđani su tada pojačali tempo i u narednih deset minuta preokrenuli rezultat na 25:22 u svoju korist. Ipak, uz grmljavinu s tribina Makedonci su došli do još jednog preokreta (26:25), a Šveđani su u posljednjoj minuti uspjeli spasiti tek bod.

I u drugoj utakmici skupine došlo je do, uvjetno rečeno, iznenađenja – Češka je pobijedila Njemačku 27:24, pa će favoriziranim Nijemcima i Šveđanima biti znatno teže da osiguraju prolazak nego što su očekivali (ranjeni Nijemci se već u utorak sastaju s 'napaljenim' Makedoncima).

Na krilima histerije koju je u Makedoniji izazvao plasman košarkaške reprezentacije u polufinale prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u Litvi, tamošnji se ljubitelji sporta nadaju još jednom povijesnom uspjehu. Ako se on i ne dogodi, još će jedna europska sportska smotra ostati zapamćena po rijetko viđenom navijačkom fanatizmu.

Završnica utakmice Makedonija - Švedska i konačni preokret Makedonaca