TOP 5 - LIJEPA SJEĆANJA

Pobjede rukometaša na EP-ima koje se pamte

15.01.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija je redovit sudionik europskih prvenstava, a na njima je slavila brojne velike pobjede

Na devet prvenstava Starog kontinenta hrvatski rukometaši ostvarili su 33 pobjede. Svaka je bila vrijedna, ali neke su ipak bile slađe od ostalih.

5. Prva se uvijek pamti. Tako će se pamtiti i ona protiv Njemačke 1994, jer je to bio prvi trijumf Hrvatske u povijesti na EP-ima. Sastav koji je vodio Zdravko Zovko u drugom susretu po skupinama slavio je u napetoj utakmici 24:22 te je ostao u igri za polufinale.

4. Treća sreća. Tako se može opisati pobjeda protiv reprezentacije od koje smo u prva dva navrata na EP-u izgubili dok se zvala Jugoslavija, a onda smo je dobili kada se zvala Srbija i Crna Gora. Bila je to posljednja utakmica drugog kruga po skupinama u Švicarskoj (2006), a pobjedom 34:30 zasjeli smo na čelo ljestvice. Briljirali su Šprem (devet golova) i Balić (osam).

3. Poljska je na EP-u 2010. izgledala sjajno, ali se u polufinalu namjerila na sjajnu Hrvatsku, posebno raspoloženu u obrani. Slavljem 24:21 s najmlađom reprezentacijom na turniru osigurali smo medalju, a u okršaju sa Szmalom i društvom trebalo je pohvaliti Čupića, Duvnjaka i Balića.

2. Na EP-u 2008. nismo otišli do kraja, ali smo u polufinalu skinuli skalp Francuzima koji su bili strah i trepet, što su još i danas. Ubili smo ih njihovim oružjem – čvrstom obranom za pobjedu 24:23. U napadu su najveći teret ponijeli oni najiskusniji - Metličić (šest golova) i Balić (pet).

1. U Portugalu 1994. održano je prvo EP, a Hrvatska se pojavila pod svojom zastavom kao samostalna država. Zato će uvijek u sjećanju ostati brončana medalja koja je Zovkovim izabranicima (Bilić, Čavar, Gudelj, Kljaić, Načinović, Perkovac, Puc, Saračević, Smajlagić, Tomljanović…) pripala nakon dramatične završnice protiv moćne Danske (24:23).