MAXTV PRVA LIGA

Derbi 'svetog Duje'; Hajduk kod Splita traži osvetu za Kup

19.02.2017 u 13:05

Bionic
Reading

Posljednju utakmicu 21. kola MAXtv Prve lige igraju Split i Hajduk (Arenasport 3, 17 sati). 'Bili' na Parku mladeži traže osvetu jer ih je Split krajem prošle godine izbacio iz Kupa...

Split je najneefikasnija momčad MAXtv Prve lige, zabili su 'crveni' u jesenskom dijelu samo sedam golova u 20 odigranih utakmica. Posljednji je na ljestvici, klub je u financijskim poteškoćama, a u nastavku sezone na klupu je sjeo novi strateg, Bruno Akrapović. Pred njim je gotovo nemoguća misija, no ova momčad Splita ima 'mota', u Kupu je izbacila baš Hajduka iako im nitko nije davao šanse...

'Skupio sam dosta dojmova, iako sam ovdje od ponedjeljka. Ja se moram naviknuti na igrače i oni na mene, ali vidim da su ukapirali ono što tražim od njih. Stvari sve bolje izgledaju i mislim da imamo realnu šansu za povoljan rezultat protiv Hajduka. Optimizam temeljim na radu i entuzijazmu kod igrača. Vidim da su spremni odraditi utakmicu maksimalno profesionalno. Igrat ćemo napadački, ali ne harakiri. Suparnik je kvalitetan, ali ne želimo igrati kako Hajduku odgovara', kaže novi trener Splita Bruno Akrapović, a najviše že mu nedostajati prvi golman Duka, te kartonirani desni bočni Josip Jurendić, dok novopridošli Škvorc, Mutombo i Vercauteren još nemaju pravo nastupa.

'Gledao sam dvije utakmice Hajduka s Trenčinom i Vardarom, dok još nisam znao da ću biti trener Splita, a poslije sam još vidio utakmicu s Dugopoljem. Posloženi su, imaju kvalitetu, ali ja više mislim na svoju momčad. Kako će trener Hajduka postaviti igru, to je njegovo pravo, a mi ćemo reagirati sa svojim sustavom. Nekad igraš s četiri napadača, nekad s dva, jednim ili nijednim. U modernom se nogometu to mijenja. Volio bih da sam imao više vremena, a neke smo stvari koje je radio moj prethodnik Lokica nastavili, a neke smo promijenili', podvukao je strateg Splita Bruno Akrapović.

Četvrto mjesto i ispadanje iz Kupa od Splita poražavajući je rezultat Hajduka u prvom dijelu sezone, tako da u drugom nema ozbiljnijih ciljeva, osim da obrani sadašnju poziciju koja donosi Europsku ligu, što ne bi smjelo biti teško. Nakon otkaza slovenskom treneru Marijanu Pušniku, uprava je povjerenje dala španjolskom treneru Joanu Carrillu.

On je ove zime ostao bez reprezentativnog vratara Lovre Kalinića, stopera Šimića i još nekih mladih igrača, dok su dovedeni braniči Terziev i Bosančić, te krilni napadač Prtajin, koji je bio u Udineseu. No, nisu to značajnije promjene, a treba vidjeti koliko Carrillo može podići raniji kadar, uigrati ga i učiniti konkurentnijim prije svega trojcu Rijeka - Dinamo - Osijek. Imao je Hajduk dobre rezultate u pripremnim utakmicama, bio je efikasan i protiv Splita se u svakom slučaju očekuje pobjednički start u nastavak prvenstva.

'Znam za ambicije kluba i navijača. Moramo imati odgovornost u provođenju ideja, raditi dan za danom, tjedan za tjednom. Protiv Splita ćemo početi s dva napadača, a možda tijekom utakmice nešto promijenimo. Volim ofenzivnu igru, a Hajduk ima takvu tradiciju da teži napadu. Međutim, može se igrati s četiri napadača, a biti defenzivan, ali isto tako i s jednim, a da si više orijentiran ofenzivi', pojašnjava strateg Hajduka Joan Carrillo, koji je promovirao sustav 4-3-1-2 u kojem bi kreator igre trebao biti Nikola Vlašić, čija eksplozija se već dugo očekuje.

'Radili smo mjesec i pol dana za ovu utakmicu, koja će biti teška jer je gradski derbi. Spremni smo za nastup i pobjedu, premda imamo respekta prema Splitu. Gledao sam neke njihove utakmice, ali su u međuvremenu promijenili trenera. Ono što sam vidio jest defenzivna filozofija, ali s jako brzom tranzicijom. Njihovi su igrači dinamični, tehnički dobri, a znam da im zbog kazne ne može igrati desni bočni Jurendić', kaže Carrillo, koji također nema nekoliko igrača na raspolaganju jer čak tri veznjaka Toma Bašić, Kožulj i Jefferson imaju kartone, a pridošlice Terziev i Prtajin još nemaju pravo nastupa.

'Ideja je pobijediti, ali moramo biti dobri napadački i defenzivno jer njihov sastav može biti opasan u kontri. Imam plan A i plan B. Imali smo dosta vremena, ali zna se kako se na utakmici uvijek može nešto dogoditi,netko se ozlijedi, dogodi se crveni karton, primiš gol... Moramo biti spremni na sve', zaključio je trener Hajduka Joan Carrillo, koji zna da je pobjeda danas imperativ.