LOKALNI DERBI

Rijeku protiv probuđene Istre čeka jako teška utakmica!

30.09.2016 u 11:50

Bionic
Reading

U prvoj utakmici 11. kola MAXtv Prve lige nogometaši Rijeke na gostovanju u Puli ovog petka (Arenasport3, 18h) traže protiv Istre pobjedu kojom bi učvrstili vodeće mjesto na ljestvici uoči nedjeljnog derbija Dinama i Hajduka...

Istra 1961 se posve preporodila u zadnje tri utakmice i sa sedam bodova iz njih, odnosno ukupno 10, popela se na peto mjesto. Turbulencije s početka sezone djeluju kao ružan san, a trener Goran Tomić je uvjeren da se može još bolje.

Dakle, pred veliki lokalni derbi s vodećom Rijekom, atmosfera u Puli je odlična, premda su svi u klubu svjesni da su Riječani u velikoj formi, te im neće biti lako parirati. No, samopouzdanje Tomićeve momčadi je veliko, svi obećavaju bespoštednu borbu i nošeni brojnim navijačima sanjanju pokvariti planove lideru.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport), a prijenosi će biti dostupni i putem PPV i MAXtv To Go usluge.

'Treba biti realan, pokušati podignuti razinu igre i nadati se najboljem jer samo se velikim zajedništvom možemo suprotstaviti Rijeci. Individualna kvaliteta jeb na njihovoj strani, a moramo respektirati momčad koja Dinamu zabije pet golova bez obzira što netko misli da je Dinamo u krizi. Moramo danas biti jako oprezni, disciplinirani i borbeni,' kaže najiskusniji igrač Istre, 39-godišnji vratar Vanja Iveša, koji u zadnje vrijeme brani kao u najboljim danima, a trener Tomić nema većih problema oko sastava i izostaje mu samo ne toliko važni branič Hadžić.

Također, Tomić razmišlja da zaigra s liberom, odnosno pet braniča jer Puljani imaju strašan crni niz protiv Rijeke, odnosno devet poraza u zadnjih 10 međusobnih ligaških ogleda. Također, u prošllih pet utakmica na svom stadionu nisu postigli niti gol, a Rijeka je čak četiri puta pobjeđivala s minimalnih 1:0.

'Sigurno da je pozitivnoj promjeni najviše pridonio novi trener Goran Tomić, koji je donio novu energiju, došli su nam i novi igrači, te se stvorila homogena skupina. Mislim da imamo još prostora za napredak, ne samo kao momčad, već i klub u cijelini. Protiv Rijeke možda će biti tvrda utakmica, možda će opet odlučiti neki detalj. Naši bivši igrači Rijeke imat će dodatni motiv dokazati se, iako ne možemo imati veći motiv od utakmice protiv lidera. Dobro je za nogomet što se dižemo i mislim da gledatelji mogu očekivati dobru utakmicu,' zaključio je vratar Puljana Vanja Iveša.

Nakon trijumfa 5:2 nad Dinamom, nije Rijeka ništa prepustila slučaju niti pala u euforiju, već je u Kupu lako svladala Croatiju iz Đakova, a u prvenstvu Split. Može trener Matjaž Kek biti jako zadovoljan, svi igrači su mu u odličnoj formi, a ova utakmica protiv probuđene Istre bit će pravi izazov.

Riječane će na Drosini dočekati užarena atmosfera i nabrijani domaćin, te će Kekov sastav morati izvući maksimum za planirana tri boda.

'Čeka nas teška utakmica koja sa sobom nosi naboj regionalnog derbija. No, naša želja ostaje ista, te igrom i pozitivnom energijom želimo doći do bodova. I nama je nakon Istrine pozitivne serije jasno da to neće biti nogomet u jednom smjeru, ali veliku odgovornost i pritisak smo spremni preuzeti na sebe. Napravit ćemo sve da dođemo do cilja,' odlučan je trener Rijeke Matjaž Kek, koji sigurno zbog problema s ozljedama neće moći koristiti veznjake Matu Maleša i Florentina Mateija, te napadača Harisa Handžića, a možda je i najveća briga Mario Gavranović, strijelac pet pogodaka u uvodnih 10 kola. Njegov nastup je pod velikim znakom pitanja, što potvrđuje i riječki strateg.

'Gavranović ima problema s aduktorom, dosta je bolno i nije dobro. Razgovarali smo liječnik i ja s njim, te je upućen na dodatne pretrage. Ne bih volio grešku u dijagonzi i u liječenju. Znam da je teško, ali vjerojatno ćemo morati bez njega,' potvrđuje Kek, a u tom slučaju bi Gorgon išao u špicu, a na lijevom krilu bi debitirao Matic Črnic, koji je nedavno doveden iz slovenskih Domžala.

'Puljani su se posložili u momčad, koja sada ima rep i glavu, a kada te poljubi pozitivan rezultat, onda to donosi dodatnu energiju i samopouzdanje. Domaćini su samouvjereni, kvalitetu imaju, a nas sada u svakoj utakmici očekuje ono što nas čeka u Puli. Kada si gore, onda te svi žele skinuti,' svjestan je izazova riječki strateg, ali ipak je njegova momčad dulje slagana i ima više iskustva i rutine u stilu igre, koji forsira, čvrsta obrana i brza tranzicija s pritiskom na loptu.

'Mi moramo u prvom redu razmišljati o sebi. Ako budemo na svoji razini, onda će biti OK, ali ako počnemo filozofirati i razmišljati o drugima, onda možemo upasti u probleme. Čeka nas žestoka utakmica i izazovno je čekati reakciju nas kao lidera, koji smo sada izloženi pritisku sa svih strana,' zaključio je Kek, koji također tvrdi da Rijeka ima još mnogo prostora za naperdak, te da je najveća odgovornost na njemu da to sa svojom momčadi i postigne.