BRANCO SPORTSKI DIREKTOR

Slovenac Pušnik službeno potvrđen kao novi trener Hajduka

02.06.2016 u 15:18

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni prvoligaš Hajduk iz Splita u četvrtak je i službeno potvrdio kako je za novoga trenera imenovao 55-godišnjeg slovenskog stručnjaka Marijana Pušnika. Za novog sportskog direktora postavljen je Portugalac Mario Branco kojemu će asistirati Saša Bjelanović, objavljeno je to u četvrtak na konferenciji za medije.

Pušnik je na dužnosti trenera zamijenio Damira Burića koji je bio na klupi "bijelih" tijekom čitave prošle sezone, te je zauzeo treće mjesto u Prvoj HNL, u Kupu je stigao do polufinala u kojem je ispao od kasnijeg pobjednika Dinama, dok je u Europskoj ligi stigao do četvrtog pretkola u kojem je bolji bio Slovan iz Libereca.

Pušnik (59) nepoznato ime u Hrvatskoj, ali se radi o iskusnom slovenskom treneru koji je vodio Celje, Dravograd, Korotan, Klagenfurt, iranski Pasargad Teheran i Damash, Maribor, Rudar Velenje, japansku Avispa Fukuoku i novoga slovenskog prvaka Olimpiju, gdje je smijenjen u prosincu prošle godine.

Novi trener "bijelih" je novinarima rekao da mu je čast i privilegija što je došao u Hajduk jer je to klub koji je bio i opet će biti veliki. Kazao je da klub sada možda nije u najboljoj situaciji, ali vjeruje da će uskoro napraviti rezultat, te je pri tom obećao stručan rad s puno energije. Priznao je da je Hajduk uvijek imao dobre i mlade igrače, kao i da vjeruje da može puno napraviti.

"Ja sam skijaš iz Slovenije, skijaški i teniski učitelj, te trener plivanja. Nogomet je ipak moj glavni sport. O momčadi znam puno, gledao sam utakmice. Pratim sve s prostora bivše Jugoslavije. Igrači sa strane moraju biti puno bolji od domaćih da bismo ih doveli. Analizirao sam momčad, ali sam preveliki profesionalac da bih rekao koji je lošiji dio momčadi. Ovdje sam došao kao profesionalac i od danas navijam za Hajduk. On treba igrati bolje i biti u vrhu. Normalno je, budimo realni, tražimo više bodova nego ove sezone, ako možemo osvojiti Kup. Ja bih volio i naslov prvaka, ali to nije imperativ", kazao je Pušnik.

Na brojne upite novinara o statusu igrača, Pušnik je kazao da danas ne želi govoriti o imenima jer ne bi bilo u redu da neki igrači doznaju iz medija hoće li ili ne računati na njih, a nije želio otkriti ni nova imena koja će mu pomagati u trenerskom poslu. Za Hajdukovog igrača Nikolu Vlašića je rekao da je mlad i da vjeruje da može biti prodan za više od šest milijuna eura, te dodao kako je primjetio da su menadžeri i doktori imali utjecaj oko kluba, a to će se sada promjeniti.

Hajduk će s novim trenerom započeti pripreme za novu sezonu u srijedu 8. lipnja.

Damir Burić je u proteklih mjesec dana obnašao dužnost i trenera i sportskog direktora, a dolaskom nove uprave očito je pao u nemilost.

Dodajmo tome kako je osim Pušnika - koji je novi trener Hajduka, za novog sportskog direktora postavljen Portugalac Mario Branco kojemu će asistirati Saša Bjelanović.

Predsjednika Hajduka Ivan Kos rekao je kako je dojučerašnji trener Damir Burić smijenjen jer su "tražili najbolja rješenja, a s njim su imali sporazumni raskid", što po Kosu ne znači da je bio loš trener.

"Burić je u jednom turbulentnom vremenu odradio lavovski posao. Ovo je naš operativni tim, to smo svi čekali. Ovo je prva fronta sportskog dijela koja će predstavljati Hajduk u ovoj sezoni. Odlučili smo ići s novim timom, novom energijom, novom snagom", kazao je Kos koji je potom.

Sportski direktor Mario Branco je izjavio kako mu je velika čast i privilegija doći u Split, a iako je odrastao u Portugalu gledao je Hajduk u Europi 80-ih i 90-ih godina.

"Znam da je klub zadnjih godina izgubio ponešto svoje veličine, ali nadamo se da ga zajedno možemo vratiti na taj put. Jedan sam od vas, moramo svi zajedno raditi. Kako na terenu do pobjede se dolazi timski, tako i u menadžmentu moramo raditi kao tim. Dajte mi malo vremena da se prilagodim Hajduku, Splitu, Hrvatskoj. Znam za Torcidu i da Hajduk živi vječno. Znam i za prijateljstvo Torcide s navijačima Benfice, to je najveći klub u Portugalu. Nadam se razmjeni znanja s velikim klubovima u Portugalu, a Benfica tu može biti dobar primjer jer proizvodi odlične mlade igrače", kazao je Branco dodavši da nema puno vremena i da prijelazni rok završava 31. kolovoza, a s obzirom da nemaju veliki budžet morat će biti kreativni.

Njegov asistent Saša Bjelanović je otkrio da se dao na raspolaganje, da su svi zajedno puni ambicije i želje što smatra vrlo bitnim za početak.