MIŠLJENJE ANALITIČARA

'Što se Hajduk ranije riješi Sušića, to bolje za klub!'

14.01.2016 u 10:56

Bionic
Reading

Splitski Hajduk tijekom zimskog prijelaznog roka mogao bi ostati bez nekih vrlo važnih igrača među kojima golman Lovre Kalinić i veznjak Tino-Sven Sušić. Upravo tom temom po radnim naslovom 'Treba li, i po kojoj cijeni, Hajduk prodati Kalinića ili Sušića?' bavi se i analitičar s portala Tribina.hr

Tribina.hr

Na portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.


Nakon što je Celtic kupio Šimunovića za 7,5 milijuna eura (to je iznos koji piše na transfermarktu) doista više ništa ne bi trebalo čuditi, pa čak niti napisi da bi Hajduk za Sušića mogao dobiti pet milijuna eura. I dok je kod Kalinića stvar malo kompliciranija, pošto je taj vratar odradio sve utakmice za bile osim posljednje protiv Istre, dok Sušića bi trebala biti brutalno jednostavna - treba ga prodati sada! Tko god je spreman platiti neki i polurazuman iznos, neka ga nosi i neka se ne vraća. Jer kada se pogleda u kojoj je fazi karijere Sušić te što donosi ovoj momčadi Hajduka, pet milijuna bila bi prodaja stoljeća. Tri milijuna bilo bi skoro pa u rangu s 7,5 milijuna za Šimunovića.

Što Sušić donosi Hajduku?

Ne mnogo, pitanje je da li uopće išta. Gledajući njegove igre, zabio je četiri gola i podijelio četiri asistencije ove jeseni, ali to je velikim dijelom bilo u susretima gdje je Hajduk ionako dominirao terenom te bi to činio i bez njega u momčadi. Protiv Dinama i Rijeke, bio je čak i uteg momčadi zbog pretjeranog zadržavanja lopte i nemogućnosti da se prilagodi na brz tempo igre. Kada mu protivnici daju vremena i prostora, Sušić može biti dobar igrač, ali moderni se nogomet dobrim dijelom temelji na tranziciji te na osvajanju terena igrom bez lopte (nešto što Burić pokušava napraviti i u Hajduku), a u tim je elementima Sušić vjerojatno najlošiji igrač na terenu.

Stoga nije slučajno da su njegove najbolje partije ove jeseni baš protiv redom Lokomotive, Inter Zaprešića i Slaven Belupa. Lokomotiva igra ultra-ofenzivan nogomet i pokušava se kombinatorikom nametnuti na terenu, pa često na mare na to da striktno pokrivaju igrače, čak i blizu svoga gola, što je onda kao raj za Sušića. Slaven ili Inter pak igraju toliko zatvoreno (pogotovo u gostima) da će se uvijek stvoriti neki prostor u velikom području kojeg ostavljaju na nekih 30-tak metra od gola. Protiv drugačijih ekipa, kakve su prije svega Dinamo i Rijeka, Sušić nije odigrao ništa, a često je bio i najlošiji Hajdukovac na terenu, koji se čini da ne može pohvatati ritam utakmice.
Gledajući Hajdukove europske utakmice, najbolje odigrani dvoboji - protiv Stromsgodseta i kod kuće protiv Kopera - bili su baš oni kada je Sušić ušao tek posljednjih desetak minuta. Također, protiv Slovana na Poljudu bio je vjerojatno najlošiji pojedinac susreta, onaj koji nije mogao niti ubrzati igru niti defanzivno odgovoriti zahtjevima na terenu.

U kojoj je Sušić fazi karijere?

Za samo mjesec dana, Tino Sven će napuniti 24 godine, čime zapravo počinju zrele igračke godine tijekom kojih igrač dolazi do svog zenita. To ujedno znači da igrač kakav je sada ostaje do kraja karijere, uz tek mogući blagi napredak po pitanju taktike i odluka na terenu. Dakle, riječ je o igraču koji više neće napredovati niti tehnički, niti fizički, a teško da može tako skoro i promijeniti navike te način na koji se ponaša na terenu. Sve to upućuje da bi ga trebalo prodati što skorije, to bolje...

Situacija je utoliko problematična ako se zna da više nije član prve momčadi reprezentacije BiH, nego tek igrač koji je upisao jednu ‘kapicu’ tijekom 2015. Dodatno, niti Bosna više nije hit kao što je bila tijekom Brazila 2014. (nisu se kvalificirali za Euro), pa je dodatno otežano njegovo podizanje cijene igrama za reprezentaciju, koje neće biti u Francuskoj. Dakle, s još uvijek 23 godine (kada ga se još nategnuto može smatrati mladim igračem) Sušića se možda može djelomično prodati na račun potencijala, što bi nakon ljeta moglo postati nemoguće.

Što Hajduk dobiva, što gubi?

Teško je vjerovati da Hajduk može dobiti pet milijuna eura koliko se spominje po medijima (iako, nakon transfera Šimunovića više ništa nije čudno), ali kada bi mogao dobiti i tri to bi bila premija. Kada bi ga prodali i za nešto manje od toga, i to ne bi bilo loše.
Što Hajduk time dobiva? Prodajom Sušića, Hajduk ne samo da dobiva novac nego i dodatno mjesto u momčadi te gubi igrača koji je toliko volio držati loptu u svojim nogama. Osim samog mjesta, pojavit će se i ‘manjak odgovornosti’ kojeg mora popuniti Andrija Balića. Ova polusezona i dalje nije biti-ne biti, ali nije niti daleko od toga. Balić je izgubio mjesto u prvoj momčadi Hajduka tijekom prosinca, a sada ga mora vratiti jer će već na ljeto napuniti 19 godina. Za igrače koji nisu stoperi ili robusni napadači, a ne igraju u vrhunskim klubovima, to je dob kada se igrač mora nametnuti kao bitan prvotimac i nositelj igre. Odrađene pripreme, olakšan raspored i sada već više iskustva, moralo bi biti dovoljno kako bi Balić to postao ovoga ljeta, a ne bi bilo loše niti odteretiti dio hijerarhijskog viška odlaskom Sušića.

Što Hajduk gubi? Igrača koji je koliko-toliko jamac neke individualne kvalitete koja je iznad razine prosjeka HNL-a i koji može povremeno prodati pokoji ‘štos’ tijekom utakmice. Protiv slabijih protivnika to je važnije nego protiv jakih, ali u konačnici uzgajati takvog igrača vjerojatno je i kontraproduktivno za Hajduk s obzirom na novu kulturu igre koju pokušava nametnuti Burić.

Sve u svemu, rastati se sa Sušićem bilo bi idealno i za klub i za igrača, jer bez Kalinića će biti put prema naslovu prvaka i dodatno otežan, a Sušić im ne treba kako bi bili treći. To mogu i bez njega, a ono što mogu dobiti nije samo novac nego i puno više...