RIJEKA KONTRA HAJDUKA

Povijesni jadranski derbi: Utakmica puna tenzija i emocija

15.08.2015 u 18:30

Bionic
Reading

U 6. kolu hrvatske MAXtv Prve lige na Rujevici, novom privremenom stadionu u Rijeci, odigrat će se prvi povijesni jadarnski derbi između Rijeke i Hajduka (Arenasport 3, 19:00). Tekstualni prijenos utakmice uz video sažetke golova pratite uživo na tportalu...

Tradicija, barem ona iz novije povijesti, na strani je Riječana koji traže 12. utakmicu u nizu bez poraza u jadranskim derbijima. Splićani su, ne kriju to, posvećeni Europskoj ligi i Slovanu iz Libereca i bit će zanimljivo vidjeti s kojim sastavom će se Burić suprotstaviti domaćinu na Rujevici u prvom povijesnom jadarnskom derbiju na tom malenom (zamjenskom) stadionu.

Iako je Rijekin trener Matjaž Kek isticao uoči gostovanja u Maksimiru da neće previše mijenjati stil jer igra njegove momčadi ima određene automatizme, on je ipak ispred vratara Vargića "parkirao" autobus. No, cilj opravdava sredstva. Nakon što je na zadnjih šest ligaških gostovanja izgubila isto toliko puta uz gol-razliku 1:18, Rijeka se kući ovaj put vratila s bodom u džepu i netaknute mreže. Što je svakako uspjeh ako se prisjetimo njihovih ovosezonskih rezultata. Bio je to tek drugi put u sedam nastupa da su uspjeli ne primiti gol.

A nakon derbija s prvakom, sad slijedi onaj jadranski koji često nosi povišene tenzije, a u njemu su otprije nekoliko sezone uloge malo zamijenjene. Rijeka je ta koja je uspješnija u tim dvobojima. Ne izgubi li današnji susret na Rujevici, bit će to 12. utakmica u nizu bez poraza protiv Hajduka. Izjednačili bi Riječani tako Hajdukov niz nepobjedivosti u jadranskim derbijima koji je trajao od 1980. do 1985. godine.

'Jadranski derbi nosi tenzije i emocije. Igramo na novom stadionu i naša je velika želja, zbog svega ovoga što se događa, da ostvarimo pobjedu koja bi nam jako puno značila', ističe i slovenski trener koliko je njegovoj momčadi današnji susret bitan.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport), a prijenosi će biti dostupni i putem PPV i MAXtv To Go usluge te na pay per view online servisu match.tportal.hr.


I on će pokušati produljiti vlastiti niz. Otkako je sjeo na riječku klupu, u devet utakmica još nije izgubio od Hajduka.

'Hajduk je poletan i pun optimizma nakon dobrih rezultata u Europi, te pobjede protiv Lokomotive. To je izazov za nas. Doveli su igrače koji su dignuli kvalitetu igre. Znaju odigrati na rezultat što je velika kvaliteta momčadi. Želim im sreću u četvrtak u dvoboju Europske lige, ali u ovoj utakmici će se i Rijeku nešto pitati. Cilj je jasan, pobijediti u utakmici u kojoj bi nam pobjeda značila i nešto više od tri boda s obzirom na sve što se događalo u klubu u posljednje vrijeme', naglašava Kek aludirajući na smrt glasnogovornik kluba Davora Severa

Zasmetali su Keka napisi dalmatinskih medija sklonih Hajduku da je Rijeka u najvećoj krizi otkako je on na njenoj klupi, ali zasmetala mu je i suspenzija od dvije utakmice napadaču Bezjaku radi isključenja u Zagrebu. Pa će tako slovenski strateg na Hajduka jurišati s jednim klasičnim napadačem, Balajom.

Uzmi "lokomotivu", lakše se diše. Parafrazirali smo poznati reklamni slogan za jedan bombon, ali u Hajduku se zaista lakše diše nakon što se obračunao, kako će oni reći, s Dinamovom filijalom. Ostalo je repova iza te utakmice, no to je već uobičajen folklor za hrvatsku nogometnu ligu. Bilo je pogrešaka suca Vučemilovića, ona najveća je bila nedosuđeni kazneni udarac za Lokomotivu u sudačkoj nadoknadi pri rezultatu 2:1 za Hajduk. Mogao je tako splitski klub opet ostati "suh", bez ligaške pobjede u novom prvenstvu, ali i taj je post prekinut. I odmah su s pretposljednjeg skočili na diobu petog mjesta sa Slaven Belupom. Nova pobjeda imala bi dvostruki značaj, što bodovno, ali još više u smislu samopouzdanja za ovu mladu momčad, a Burić se ne zamara previše neugodnom tradicijom s Riječanima.

'Mene statistike ne zanimaju. Jedinu prednost koju Riječani imaju ona je što igraju na domaćem terenu i to je sve. Radi se o momčadi koja dugo igra zajedno, koja je vrlo uigrana i koja se u posljednjem prijelaznom roku pojačala s nekoliko zanimljivih igrača. Dobro smo ih prostudirali, slijedom čega očekujem jednu zahtjevnu utakmicu i na taktičkom i na fizičkom i na tehničkom planu',  kaže Burić

U Splitu ni u ludilu ne žele omalovažavati ovu utakmicu s Rijekom, ali u ovom trenutku misli polako bježe prema prvoj utakmici playoffa Europske lige i gostovanju kod Slovana u Liberecu. Te dvije utakmice sa češkim klubom ipak su prioritet. Prolazak u skupinu EL značio bi puno Hajduku u financijskom smislu. Bio bi to pravi "bronhi" za polupraznu klupsku blagajnu. Ulazak u EL je 2.4 milijuna eura, još tri domaće utakmice pred (punim) Poljudom, a i 120.000 eura po bodu. Nije stoga ni čudno da je uprava prišapnula Buriću da je Europa prioritet.

Problem je što ni u domaćoj ligi ne bi valjalo da vodeći previše odmaknu. A kalkuliranje s momčadi se Hajdukovom treneru već obilo o glavu na gostovanju u Istri.

- U Rijeku idemo ponešto oslabljeni. Iako Ohandzina sprema raste, smatramo kako bi bilo dobro da preskoči utakmicu. Nadalje, s nama u Rijeku neće ići Milevski koji je zaradio ozljedu mišića, Tudor, Pejić, Maloku i Radčenko. Dosta je to igrača, ali vjerujem kako ćemo naći najbolju kombinaciju za suprotstaviti se Riječanima kako treba. Nije nam lako, za razliku od njih, imamo dva fokusa, a želimo paralelno gurati na oba - ističe Hajdukov trener koji je ovih dana dobio i dva pojačanja, braniča Velasqueza (može igrati desnog stopera i desnog bočnog) iz Palerma te lijevog bočnog Milića.

Potonji još neće nastupiti u ovom susretu, Velasquez bi mogao pa čak i u prvom sastavu. I to na poziciji desnog bočnog jer se nakon kartona u prvih 11 vraća stoper Milović.

Rijeka - Hajduk 4:2 (2. kolo 2014./15., 27.7.), sažetak

Hrvatska 1. liga

Rijeka - Hajduk 19:00
Dinamo Zagreb - Split 21:00
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Split 5 3 2 0 11
2. Dinamo Zagreb 5 2 3 0 9
3. Istra 1961 5 2 2 1 8
4. Rijeka 5 1 4 0 7
5. Inter Zaprešić 6 1 4 1 7
6. Slaven Belupo 6 1 3 2 6
7. Hajduk 5 1 3 1 6
8. Osijek 5 1 2 2 5
9. Lokomotiva 5 1 1 3 4
10. Zagreb 5 0 2 3 2

Sljedeće utakmice

16.8. Zagreb - Istra 1961
17.8. Osijek - Lokomotiva
21.8. Lokomotiva - Inter Zaprešić
22.8. Split - Rijeka
22.8. Istra 1961 - Dinamo Zagreb