MAJIĆ O STANJU U HAJDUKU

Ovaj Hajduk će pobijediti Dinamo, osim ako sudi Bruno Marić!

20.06.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Na chatu portala Tribina.hr gostovao je Ante Majić, član Nadzornog Odbora Hajduka, koji je govorio o prilikama u klubu, izneđu ostalog i o odnosima s HNS-om te unutar hrvatskog nogometa. Za vas prenosimo taj dio razgovora...

Dosta se o Hajdukovom poslovanju, pogotovo transferima, može pročitati u medijima prije nego se dogodi. Ima li Hajduk problema s curenjem informacija?

Mislim da većina stvari koje se objave nisu potpuno točne, a onda ispadne da cure informacije. Što se posljednjih informacija tiče, napadač iz Sesveta je 'procurio' nakon što je sve bilo dogovoreno s njim. Možda je procurilo i iz Sesveta ili sa njegove strane. Za Roguljića ne znam kako je procurila informacija, ali i Roguljić je iz Splita gdje ima prijatelje, a Adriatic je bio njegov klub. Možda je i s te strane informacija izašla u javnost...

Tribina.hr

Na portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.


Na istu temu; kako je moguće da je jedan portal na poluvremenu utakmice Split - Hajduk napisao da je Burić novi trener, a sluzbeni hajduk.hr nije još nista napisao po tom pitanju?

Službeni Hajduk nije ni trebao ništa napisati, kad Burić u tom trenutku još nije bio trener.

Koliko je realno da Brbić ostane predsjednik?

Teško je reći. Prvo je pitanje želi li Brbić još jedan mandat. Nakon toga je pitanje tko će se sve javiti za novog predsjednika i koga će NO izabrati. To je previše za špekulirati što ce se dogoditi.

Svojevremeno je predsjednik Brbić rekao kako je za proračun i dalje bitna stavka prodaja igrača. Dokad će to ostati tako?

Prošlih godina je bilo nemoguće preživjeti bez toga, pa i sada je to još neophodno, ali trend je takav da sve manje prihoda otpada na prodaju igrača. Mi sada poslujemo s operativnom dobiti, jedini u cijeloj ligi.

Do kojeg bi proračuna Hajduk mogao doći? Što je realno?

Ovo je realan proračun. Smatram da omogućava dovoljno dobar rezultat prve ekipe i sigurno ne bi povećavao budžet za prvu momčad. Ali, obavezno treba povećati ulaganja u omladinsku školu

Kad će Klub vratiti kredit Gradu?

Vraćamo stalno. Ako prodamo Balića, vratit ćemo sutra. Pitanje je samo je li nam to u interesu.

Pomaže li, i koliko, Hajduku većinski vlasnik, Grad Split? Postoji li komunikacija? Doniraju li barem za omladinski pogon?

Sa Kerumom suradnje nije bilo. Nema pretjerane ni sa Baldasarom, iako pomogne tu i tamo. Ali, što je još važnije - ne smeta (uz osmijeh). Što se donacija tiče, njih nema. Nismo mi Dinamo da od toga živimo.

Po pitanju sustava i razvoja – hoće li se uskoro graditi novi tereni?

Osobno bih volio da se prvi novci ulože za izgradnju terena, a ne za plaćanje odštete za neko pojačanje za A ekipu. Nama dodatni teren zaista treba, ali kredit za njega ne možemo uzeti.

Kakvi su trenutačno odnosi s drugim dalmatinskim klubovima? Je li Šibeniku do kraja isplaćena odšteta za Rukavinu?

Rukavina je isplaćen potpuno. Hajduk radi na odnosima sa dalmatinskim klubovima, pomažemo svakom kome trebamo i kome možemo pomoći, ali problem je prilikom glasovanja na skupštini Saveza. Tada se mnogi klubovi moraju držati stranačke stege, pa glasaju protiv Hajduka To je već problem miješanja politike u sport, ali kako glasnogovornik HNS-a kaže: MI PODRŽAVAMO UPLiTANJE POLITIKE U SPORT.

Dinamo svake godine transferima uprihoduje 10-tak milijuna eura. Može li Hajduk također postići tako nešto, te na koji način?
Naravno da može, kada budemo imali izbornika, koji će sutra pozvati Balića u reprezentaciju, kako bi bio u izlogu, na isti način na koji stoje Dinamovi igrači. Dinamo neke igrače može platiti i do milijun eura godišnje. Može li se Hajduk s postojećim proračunom natjecati s takvim klubom?

Dinamo ima donacije od grada, stoga mogu licitirati za igrače. Dalje, imaju koga god požele u reprezentaciji. Jasno je da to donosi veću cijenu svakog igrača. No, da je priča tako jednostavna oni bi poslovali s dobitkom, ali ne posluju tako. U Europi svako malo dožive neku sramotu. Znači nije sve ni u tome, zar ne?

Osobno smatram, da ako ova ekipa (Balić, Vlašić, Roguljić, Nižić...) ostane par godina na okupu, niti jedna nam ekipa sastavljena od 10 legionara od milijun eura ne bi mogla ništa, osim ako Bruno Marić ne sudi. U tom slučaju, može se dogoditi neka nenamjerna greška (uz osmijeh).

Ima li u ovakvom Hajduku mjesta za Igora Štimca?

Nema.

U tom kontekstu, kako komentirate i konačno gašenje Udruge prvoligaša? Zašto je do takve odluke došlo?

Ako je Hajduk glasao ZA udrugu, jasno je da će HNS udrugu ukinuti. A zašto? Jer mogu!

Koje je vaše mišljenje o neodigranom derbiju?

Hajduk je napravio jedino moguće i jedino normalno što je tada mogao uraditi. Ali, ono što je zanimljivo, u vrijeme svoje najveće veličine, s Bajdom i Franom Matošićem, istu stvar je Hajduk bio napravio. Nakon šta su nas svi 'zabrinuti sportski djelatinici' iznapadali nakon neodigranog derbija, jer je "utakmica svetinja", bilo mi je iznimno drago kad sam shvatio da je Hajduk već jednom napravio istu stvar - zbog nepravde nije odigrao utakmicu! Pa onda recimo da je i to simboličan povratak pravom, iskonskom i velikom Hajduku.

Što se tiče svastike na poljudskom travnjaku; kakvu 'čestitku' očekujete od UEFA-e? Hoće li Hajduk tražiti odštetu zbog uništenog travnjaka?

Ne znam što će Hajduk tražiti, ali da nas je HNS svojom nesposobnošću osramotio – je. Što se Uefe tiče, ne očekujem pretjerane 'čestitke', nije ih bilo ni do sada. Ipak, u svemu se mora priznati jedna zanimljiva doza kreativnosti. Jer dok je policija pretresala djecu od 7 godina i dovela proturaketnu jedinicu (po riječima načelnika), netko se prošetao s herbicidom i napravio što je napravio.

Za kraj... Jedno spekulativno pitanje; kada će Hajduk ponovo biti prvak?

Kad ćemo biti prvaci? Upotrijebio bi rečenicu Tomislava Ivića., nakon 6:1 protiv Partizana u Beogradu, a neposredno prije Maksimovića u Ljubljani – 'Kada nam dopuste!'

Poznavajući poštenje i političke priike u Hrvata, proljeće u Europi je puno realnije. Datum sam po sebi i nije toliko bitan, koliko je bitno da smo uređen klub koji radi ispravno. U svakom slučaju, mislim da ćemo proljeće u Europi dočekati prije Dinama.