ANALIZA DERBIJA

Dinamova 'fantastična četvorka': Oni su razbili Hajduk!

17.05.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Ćorić, Henriquez, Pjaca i Machado najveći su dobitak za Dinamo, pokazala je utakmica protiv Hajduk. Iako Hajduk i dalje nije 'europsko mjerilo', zbog njih bi Dinamo mogao imati uspješnu europsku jesen – tvrdi analitičar s portala Tribina.hr

Hajduk nije mjerilo kvalitete Dinama, mada se vidi da ima pomaka u igri Modrih. Možda Zoran Mamić i nije tako loš trener kakvim ga smatra dobar dio naše nogometne javnosti ili se jednostavno u tom pomaku u igri vidi i ruka njegovih pomoćnika Krznara i Cvite!? Jednostavno, Dinamo je odigrao dosta dobro, mada u obrani treba nešto mijenjati, jer su se opet, po tko zna koji put, pojavile pukotine, koje u sudaru s kvalitetnijim protivnikom neće biti dozvoljene, jel će biti kažnjene. Onda će opet to proljeće u Europi ostati sanak pusti, a naši čirevi će opet proraditi.

Od dosta dobrih u momčadi Dinama, treba izdvojiti one koji su ipak bili nešto bolji. Prije svih to je Ćorić, koji prerasta u glavnog igrača sredine terena. Mali je pravi dragulj za koga će se otimati veliki klubovi. Nije sebičan ko jedan drugi klinac, koji je završio u Barci, a ima glavu za razmišljanje, a ne da mu služi samo zato da mu snijeg ne pada direktno u želudac. Kod sva tri gola Henriqueza, imao je pravi dodir s loptom, donosio je prednost i stvarao igrača više u napadu, brzo iznoseći lopte prema napadačima, a ukradena lopta nakon koje je asistirao Henriquezu za drugi pogodak Dinama je voljni momenat, koji mu nije nedostajao niti u zadnjim sekundama utakmice, kada se borio za svaku loptu i svaki pedalj terena, kao da je utakmica tek počela i da je rezultat neizvjestan. To je pravilan i jedini ispravan pristup, igrati od prve do zadnje minute jednako i jedino to može vratiti publiku na stadione.

Kao drugoga treba pohvaliti Henriqueza, kojeg u prvom dijelu nije bilo, dok je u drugom eksplodirao. Pravog napadača treba "hraniti" kvalitetnim loptama, a danas je Čileanac imao priliku utrpati i pet komada, da na vratima nije bio Kalinić. Soudani, Machado, Pjaca i Ćorić su igrali na kilera, što je bila dobitna kombinacija. Angelo se uspješno hrvao s obranom Hajduka i bilo je samo pitanje koliko će zabiti, a već danas je bio u prilici da prestigne Kramarića i skine ga s trona najboljeg strijelca lige. Zapravo, imam dojam da kompletna momčad igra za njega i da im je vrlo važno da postane najbolji strijelac što prije. Ne sumnjam da će i postati najbolji strijelac ove sezone, jer mu nedostaje samo jedan gol da se izjednači s Kramom. Pravi napadač napokon, jel još od Viduke i Dudua nije bilo tako kvalitetne devetke u Dinamovoj svlačionici. Samo da ostane što duže u Maksimiru...

Ugodno je iznenadio i Machado. Vidi se da igra sve bolje i bolje, a kako je njegova igra napokon dobila glavu i rep, tako se podigla razina igre kompletne momčadi. Izgleda da je ipak trebala prilagodba nekih igrača na novu sredinu, jer što vrijeme ide dalje, momčad koja je na okupu skoro cijelu sezonu izgleda sve bolje. Jedino što mu nedostaje je brzina, al da to ima ne bi igrao u Dinamu, već u nekom zvučnijem europskom klubu.

Marko Pjaca je također odigrao vrlo dobro. Njegovi driblinzi su bili prava enigma za Hajdukovu obranu, a prava je šteta što neka njegova asistencija za Henriqueza nije završila golom. Pjaca je u prednosti, po trenutnoj formi pred Fernandesom i ako ovako nastavi igrati, drugi Čileanac u dinamovoj svlačionici se neće baš naigrati.

Sigali također igra sve bolje i izgleda da nije tako propusan kako se ranije mislilo. U društvu Taravela se vrlo dobro osjeća i to bi također moglo biti dobro. Doduše, napravio je jednu grešku, koju je odmah ispravio, no dopalo se kako rješava problem kod opasnih situacija. Ne libi se izbaciti loptu u korner ili aut, bez puno razmišljanja i petljanja, što je gotovo uvijek učinkovitije nego dodavanje suigraču. Na njega se također može računati, naravno ako ovako nastavi igrati ...

Po dojmu, najslabija je karika u obrani Pivarić, koji se ne uspije vratiti na svoje mjesto, kada ode u napad. U derbiju je to morao pokrivati vrlo dobri Ademi, no umalo je takva jedna situacija Dinamo koštala gola. Boljeg trenutno Dinamo nema, jer Matel nije doveden da igra na mjestu Pivarića, već da odmijeni Pinta, pa bi valjalo na tome poraditi.

Ukoliko ostanu svi na broju, ima šanse Dinamo za ulazak u Ligu prvaka. Dovoljno je vremena da se još malo bolje uigraju sve linije, da se Soudani i Junior Fernandes malo uozbilje, jer ova nonšalancija i jednog i drugog pomalo već iritira sve, pa sigurno i Mamiće. Obranu će ojačati Schifo i Barišić, a napad je dovoljno ubojit da zabije jedan više od protivnika. Jedini će problem biti Copa America (11.06.-04.07.), ukoliko oba Dinamova Čileanca odu tamo. No, za najvažnije utakmice bi se trebali uspjeti odmoriti, ma koliko dugo bili u Čileu, jer se odlučujuće utakmice za ulazak u LP ili Euro ligu odigravaju koncem osmog mjeseca.