ANDRIJA BALIĆ

Ima tek 17 godina, a sposoban je donositi odluke u trenu

20.02.2015 u 12:25

Bionic
Reading

Ako postoji ijedna dobra vijest za Hajduk nakon nedavno odigrane utakmice MAXtv Prve lige protiv Riječana (3:0), onda je to svakako prava predstava njihovog 17-godišnjeg poletarca Andrije Balića napisao je analitičar Tribine.hr. Stoga nije ni čudno što se za tog igrača već sada raspituju mnogi bogati klubovi...

Već nas mjesecima svi u i oko Hajduka uvjeravaju kako će upravo dvojac Balić-Vlašić, kao nekoć dok su igrali za U-17 momčad, biti oslonac i snaga momčadi Hajduka, ali tek smo se na Kantridi mogli uvjeriti kako te priče i nisu tako daleko od ostvarenja. Sve Balićeve akcije s te utakmice možete pogledati OVDJE.

U sjećanju ostaje utakmica na Kantridi igrana prije godinu dana, kada je Rijeka protiv Dinama imala 2:0 i izgledala kao daleko bolja momčad na terenu, a onda se ukazao Alen Halilović te u nekoliko poteza potpuno promijenio situaciju na terenu. Kada bi bio u drugačijem okruženju, to bi možda napravio i Balić, a tijekom samog dvoboja s nekoliko je poteza pokazao da barata nekim nogometnim elementima koje 'u krvi' imaju samo oni pravi talenti.

INFO

Ime i prezime: Andrija Balić
Datum rođenja: 11.8.1997.
Mjesto rođenja: Split
Visina: 180 cm
Pozicija: vezni igrač


Prije svega, radi se o toliko spominjanoj 'lakoći kretanja'! Nešto što se teško objasni strogim statističkim terminima, ali kada postoji onda se primijeti. Balić je lagan na lopti, brzo mijenja smjer i sposoban je donositi odluke u trenu, ovisno o tome kako vidi situaciju na terenu. Vjerojatno niti sam ne bi mogao objasniti kako to čini, ali utoliko bolje, ako mu takve stvari dolaze instinktivno, ako ih ima takoreći urođene. A po onome što smo vidjeli na Kantridi, čini se da ima.


Osim lakoće kretanja i dobrog driblinga, koje je pokazao početkom utakmice kada je za sobom ostavio tri ili četiri riječka obrambena igrača, Balić je igrač koji, laički rečeno, 'zna nogomet'. Ponovo je teško tu kvalitetu svesti u neku statističku kategoriju, ali kod gotovo svake upućene lopte suigraču vidljiva je ideja, čak kada ona i ne prođe. Također, nema alibi igre, mladić se konstantno otvara i traži loptu, čak i kada uđe u nekoliko pogrešaka, što je jako važno.

Kod mladića te dobi važno je da ne tonu tijekom susreta, da drže potrebnu dozu drskosti i samopouzdanja neovisno o pogreškama, a čini se da Balić nema taj problem. U isto vrijeme, nije niti škrt igrač, često traži pravu loptu u prostor za suigrače, pa niti taj problem ne postoji.

Da je na terenu imao više raspoloženih suigrača, mogao bi ekipu Hajduka (slično kao Halilović Dinamo prošle godine) voditi do dobro rezultata, ali niti puno stariji, kvalitetniji i dominantniji igrači ne mogu napraviti ništa 'jedan na 11' pa tako ne treba kriviti niti Balića da to nije uspio. Hajduk je ostvario barem tu jednu pobjedu i dobio potvrdu da ima igrača koji je sposoban vući ekipu, potrebno je samo da mu se netko pridruži...