SUDAR U MAKSIMIRU

Otkazan derbi između Dinama i Hajduka

22.11.2014 u 13:43

Bionic
Reading

U 16. kolu MAXtv Prve lige na raspored je trebao biti najveći hrvatski derbi. U Maksimiru (15 sati, Arena sport 3) Dinamo je dočekao najvećeg rivala Hajduk, ali je utakmica otkazana

Dinamo: Eduardo - Ivo Pinto, Šimunović, Taravel, Pivarić - Ademi, Antolić, Brozović - Soudani, Henriquez, Čop.
Hajduk: Kalinić - Vršajević, Milović, Maloča, Nižić - Anđelković, Sušić, Mezga - Kouassi, Maglica, Milevski.

Dinamo - Hajduk 0:0

- utakmica je otkazana, igrači Hajduka nisu izašli na teren
- minuta šutnje za Vukovar
- na travnjak su izašli samo igrači Dinama
- igrača nema, očigledno su najave bile toče, protest gostujućih nogometaša zbog neulaska Torcide na Jug
- na tribinama je maksimalno pet tisuća gledatelja,  ko uključimo u tu brojku i redare, policiju, osoblje, igrače...
- prije početka utakmice objavljeno je da 50 navijača Hajduka ne smije na stadion iako neki od njih uopće nemaju zabranu. Torcida je odgovorila ultimatumom 'ili će svi ući na južnu tribinu ili nitko'. Prema posljednjim vijestima Hajdukovih navijača neće biti na derbiju na toj tribini.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Najveći derbi HNL-a je već neko vrijeme sve samo ne 'praznik nogometa'. U jednu ruku je 'kriva' dominacija Dinama koji je godinama neprikosnoven, drugi razlog su navijačke trzavice. Neobično, ali uglavnom su navijačke borbe vezane za unutar klupska previranja, a ne na međusobne sukobe. Tako se većina navijača Dinama bori protiv trenutne klupske vlasti, dok se navijači Hajduka bore protiv saveza i svih onih koji štete Hajduku. A, ruku na srce nije ih malo.

Sve ovo nabrajamo kako bi bilo lakše manje upućenim shvatiti zašto se o nogometu najmanje priča. Dinamo je trenutno prvi na ljestvici, danas je veliki favoriti i pobjeda mu je potreba kako bi zadržao Rijeku na distanci. Ako je to uopće važno jer mnogi smatraju da se Rijeka neće (ne smije) umiješati u borbu za naslov.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport), a prijenosi će biti dostupni i putem PPV i MAXtv To Go usluge te na pay per view online servisu match.tportal.hr.
Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala. Više informacija potražite OVDJE.

'Čeka nas veliki derbi protiv Hajduka koji iako nosi samo tri boda kao i svaki drugi susret ipak je utakmica od posebnog značaja jer se radi o dva najveća hrvatska kluba', kaže trener Mamić i dodaje:

'Mi želimo nametnuti svoju igru, nastaviti dobru seriju koju imamo protiv njih, ali i izaći iz niza malo lošijih rezultata koje smo imali prije reprezentativne stanke.'

U sustavu 4-3-3 ne bi trebalo biti previše iznenađenja. Zbog ozljeda nema Šimunića i Ćorića, no zamjena imaju više nego dovoljno. Soudani se vratio na vrijeme te bi trebao zauzeti mjesto u napadačkom trolistu kojeg još čine Čop i raspoloženi Henriquez.

'Nisu izgubili od osmog mjeseca što pokazuje da su u dobroj formi, ali odigrali su puno neriješenih utakmica. Kažem, mene zanima ono što će biti sutra, a siguran sam da je Dinamo bolji i da će pokazati to na terenu', zaključio je Mamić te izdvojio Kouassija i Sušića kao najopasnije igrače te istaknuo kako su gosti opasni nakon prekida.


Hajduk je zadnju utakmicu izgubio baš protiv Dinama. Vodili su tada Splićani 2:0, pa na koncu sve prokockali u sudačkoj nadoknadi. Nametnuli su tada strahoviti presing u prvom dijelu, pa kasnije 'izdušili'. Događalo im se to više puta ove sezone.

'Odmah bi potpisao da uvijek odigramo onakvu utakmicu. Od 10 takvih utakmica pobijedili bismo ih sedam, izgubili možda jednu. Svjestan sam da se može dogoditi negativan rasplet, ali ako se onako igra onda sam ja zadovoljan trener', rekao je Tudor i dao naslutiti da bi mogao ponoviti recept iz te utakmice.

Za sve koji u novoj sezoni žele uživati u još više sportskih sadržaja, tu su MAXtv Sportski paket i Sportski plus paket.

Niz Hajduka bez poraza od te utakmice treba cijeniti još više ako se zna da su od tada igrali ili u gostima ili kod kuće bez gledatelja. Niti jedno pravo domaćinstvo još od kraja kolovoza nisu imali.

Kakav Hajduk trebamo očekivati? Prema najavama u formaciji 3-5-2. Obranu čine stoper Maloča, Milović i Nižić, na bočnim pozicijama ofenzivni Kouassi i Vršajević. Zbog kartona nema Caktaša, ali on ionako nije u nekoj bajnoj formi bio. U vrhu napada uz povratnika Maglicu treba očekivati Artema Milevskog koji igra sve bolje i bolje.

Može li ovakav Hajduk protiv neuvjerljivog Dinama do bod(ov)a? Može ukoliko se ne preplaši. No, posljednjih godina je postalo jasno kako Splićani imaju kompleks Dinama i pitanje je jesu li ga se ili kada će ga se riješiti. U zadnjih 16 međusobnih susreta, Hajduk je dobio samo jednom, lani na Poljudu s dva gola Pašalića poslije kornera.