UPOZORENJE SVIMA

Miljenik Rijeke i najbolji igrač lige zbog transfera je – požalio!

14.11.2014 u 17:17

Bionic
Reading

Sjajni napadač Leon Benko zbog spora s kineskim Dalian Aerbinom do proljeća se neće moći vratiti na nogometne travnjake. Veliki je to korak unazad čovjeka koji je bio najbolji igrač MAXtv Prve lige prošle godine i ozbiljan kandidat za mjesto u Kovačevoj reprezentaciji…

Iskusni 31-godišnji ofenzivac briljirao je u dresu Rijeke prošle godine koju je vodio do skupina Europske lige te bio jedan od najzaslužnijih za njezino mjesto odmah uz bok Dinama na ljestvici MAXtv Prve lige. Prema izboru tportala proglašen je najboljim nogometašem domaćeg prvenstva 2013. godine.

Kada je bio na vrhuncu, njegove igre primijetio je i izbornik Kovač te su stigli pozivi reprezentacije, no u veljači ove godine naizgled primamljiva ponuda kineskog Dalian Aerbina odvela ga je iz Rijeke na Daleki Istok i stvari su krenule nizbrdo.

Benko se nije naigrao u Kini. Bilo je to za njega jedno ružno iskustvo koje je završilo sudskim sporom s tamošnjim klubom.

'Nemam nikakvih obveza prema Dalian Aerbinu. Fifini propisi kažu da je igrač slobodan ako ne dobije plaću 90 dana,' otkrio je tijekom ljeta i krenuo u potragu za novim klubom. Iako je nemoguće da u šest mjeseci vrhunski napadač zaboravi igrati, nije pronašao angažman u jednom od najjačih hrvatskih klubova, već u ambicioznom BiH prvoligašu FK Sarajevu. No, još uvijek nije uspio zaigrati za njega. Naime, zbog spora s Kinezima koji još traje Fifa mu ne želi odobriti niti privremenu registraciju pa će za povratak na teren Leon morati čekati sve do proljeća.

'Ne podnosim neigranje. Nikada nisam bio u ovakvoj situaciji i teško mi pada. No, profesionalac sam, naporno treniram i radim na sebi kako bih bio maksimalno spreman kada steknem pravo nastupa,' izjavio je Benko za BiH medije.

Ova je priča upozorenje svim hrvatskim igračima koji razmišljaju o nastavku karijere na egzotičnim nogometnim destinacijama, gdje su naizgled iznimno primamljivi honorari. Europa je ipak Europa. Bolje druga njemačka, nego prva kineska liga…