18 MU JE GODINA TEK

U zaprešićkom Interu stasa novi 'Darijo Srna'

19.09.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Iako se u Dinamu mnogo novca ulaže u inozemna pojačanja, očekujući da će im upravo skupi stranci donijeti prevagu, ne tako daleko, u Zaprešiću igra igrač velikog potencijala, a koji bi jednog dana, ako će se pravilno razvijati - mogao biti čak i Srnin nasljednik

A riječ je o Josipu Filipoviću, rođenom 8. svibnja 1996. koji igra na poziciji desnog braniča. Iako tako mlad, već je sakupio i nešto prvoligaškog iskustva, a od 16. godine igra među seniorima. Jedini mu je hendikep to što je Inter trenutačno drugoligaš.

Mladi nogometaš koji ordinira po desnoj strani i ima odličan centaršut i osjećaj za prostor, dosad je nastupao za hrvatske mlade reprezentacije. Sa selekcijom U-17 bio je na svjetskom prvenstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a za U-19 igrao je prijateljske utakmice. Njegov klupski direktor Branko Laljak o njemu ima samo riječi hvale.

'Josip je odličan mladi nogometaš koji je svojim znanjem i talentom kao 'klinac' stigao do seniorske momčadi i već sa 16 godina osjetio igranje u prvoj ligi. S obzirom na to svoje znanje, odskače od svojih vršnjaka, jer već sada ima kontinuitet i iskustvo igranja među seniorima. Naravno, on je do svega došao talentom i upornim radom, a sasvim sigurno su mu i utakmice u reprezentativnoj konkurenciji, u njegovu uzrastu, donijele dodatno iskustvo. Nadamo se da će se tako razvijati i dalje', rekao je na temu Josipa Filipovića Interov direktor Laljak.

Zaprešićki se klub može pohvaliti da je uz Dinamo i Hajduk ostvario i milijunske transfere. Poput prodaje Mateja Delača u Chelsea. Očekuje li Laljak nešto slično u budućnosti i od Filipovića?

'Prerano je o tome govoriti. Iako moram naglasiti da je već bilo upita, ali samo usmenih, i iz hrvatskih i inozemnih klubova. Međutim, ne bih uspoređivao odlazak Delača s ovime. Jer Chelsea je ogroman klub, a dodatni je problem kada se prodaju vratari. Naime, na toj poziciji ima mjesta za tek dva, tri igrača, a za poziciju u terenu ipak se lakše izboriti.'

Možemo li reći da je Josip mogući nasljednik Darija Srne?

'Bilo bi nezahvalno govoriti o tome jer pred Josipom je još puno rada. Međutim, definitivno je na toj poziciji među najboljima. Bitno je samo da nastavi s radom, a onda je sve moguće', zaključio je Laljak uz dodatak kako ovaj 18-godišnjak s Interom ima važeći ugovor još tri sezone. Tek toliko da potencijalni kupci budu upućeni...

Naravno, za usporedbu, odnosno stavljanje u kontekst mogućeg nasljednika Darija Srne, Josip je bio presretan.

'A tko ne bi želio biti kao Darijo Srna? Međutim, moram priznati da mi je nogometni uzor i idol Philipp Lahm, posebice iz vremena dok je igrao na poziciji desnog beka. Sada ga stavljaju više u sredinu, ali i dalje mi je on br. 1. Od drugih igrača, kao uzor bih još izdvojio Juanfrana iz madridskog Atletica', izjasnio se Josip, koji uz nogometne obveze trenutačno završava četvrti razred dopisne ekonomske škole.

Iako je tek na početku karijere, jedan mu se detalj urezao u sjećanje za cijeli život.

'Znam da mnogi pamte prve golove ili velike pobjede, ali ja svakako pamtim svoj prvi nastup među prvoligašima. Bilo je to u jesen 2012., kada me je trener Perković uveo u drugom poluvremenu protiv Splita. Nažalost, izgubili smo tu utakmicu, ali bez obzira, pamtit ću je do kraja života', zaključio je Josip koji od pete godine trenira u zaprešićkom klubu. Trenutačno se oporavlja od ozljede istegnuća ligamenta zgloba te se nada pozivu Zorana Vulića za selekciju U-19.