NOVI PRAVILNIK

Policija će moći preventivno prazniti hrvatske stadione!

08.05.2014 u 22:55

Bionic
Reading

Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima regulira obveze po pitanju standarda opremanja sportskih objekata i nalaže mjere koje su zajednički dužni provesti vlasnici i korisnici stadiona.

Postojeće stanje stadionske infrastrukture loše utječe na ukupno stanje zaštite i sigurnosti na nogometnim utakmicama. Poboljšanje i modernizacija stadiona preduvjet su za stvaranje ugodnije i poželjnije atmosfere na nogometnim priredbama.

1. Ministarstvo unutarnjih poslova će u okviru svojih nadležnosti poduzimati mjere u odnosu na one vlasnike stadiona i klubove koji ne ispunjavaju zakonske obveze, te će sukladno pojedinim prosudbama razmotriti i poduzimati druge mjere kao što su skraćenje kapaciteta. Pored toga, Ministarstvo unutarnjih poslova će izdavati rješenja o zabrani javnog okupljanja ako poduzete mjere sigurnosti od strane organizatora nisu u skladu sa sigurnosnom prosudbom te se u takvim situacijama nogometne utakmice mogu odigravati bez prisutnosti gledatelja


2. Hrvatski nogometni savez će za natjecateljsku 2015/16. godinu:

a) U Prosudbi sigurnosti uvesti nove elemente za provjeru koji se odnose na:

- Kontrolnu prostoriju na stadionu;
- Sustav video nadzora, odnosno televizijskog nadgledanja – sustav zatvorenog kruga;
- Sustav uređaja za kontrolu ulaska i nadgledanje ulaska gledatelja.

b) U sustavu licenciranja klubova kriterij koji se odnosi na sustave uređaja za kontrolu ulaska i nadgledanje ulaska gledatelja promijenit će u stupanj A čije je ispunjenje obvezno za dobivanje UEFA licence i Licence za MAXtv Prvu ligu.

3. Klubovi i vlasnici stadiona će bez odlaganja poduzeti mjere za poboljšanje standarda i instalaciju potrebne opreme i uređaja na stadionima – sustav video nadzora i elektronske kontrole ulaska gledatelja (brojači-čitači ulaznica), te će o tome odmah obavijestiti Hrvatski nogometni savez i nadležne policijske uprave.