TUGA NA POLJUDU

Umro najstariji nogometaš Hajduka

27.12.2013 u 18:05

Bionic
Reading

U dubokoj starosti, u 90 godini, u petak je u Splitu umro najstariji nogometaš Hajduka i posljednji igrač 'ratnog Hajduka s Visa' Hrvoje Čulić koji je ostavio veliki trag i u splitskoj košarci.

Hrvoje Čulić rođen je u Splitu 1. siječnja 1923. godine. U nogomet je ušao tridesetih godina prošlog stoljeća dok je bio đak Trgovačke akademije. Padom Italije, 1943. godine, Čulić odlazi u partizane i pridružuje se antifašističkom pokretu, a tijekom 1943. i 1944. godine najviše vremena provodi na Biokovu.

Povlačenjem na otok Vis 1944. godine sudjeluje u radu osnivačke sjednice Skupštine kluba, koja je na inzistiranje dr. Šime Poduje održana na Visu 7. svibnja 1944. godine, baš na dan dan splitskog patrona Svetog Dujma.

Desetak dana poslije osnivačke sjednice Skupštine Hrvoje Čulić prvi je put nastupio u Hajdukovom dresu, ali kako je poslije njega došla plejada vrsnih vratara, predvođena velikim Vladimirom Bearom, Čulić je uspio zabilježiti "samo" 46 nastupa u dresu Hajduka. Bio je član šampionske momčadi Hajduka koja je u prvenstvenoj sezoni 1946. godine osvojila prvenstvo Narodne Republike Hrvatske.

Godine 1946. Hrvoje Čulić prelazi u susjedni FD Split kada je klub napustio Slavko Arneri, koji je prešao u Dinamo, a iste godine počinje igrati i košarku.


Nastupajući za košarkaški klub Split samoinicijativno je 1948. godine počinje trenirati žene ispod istočnog gledališta starog Hajdukovog placa kada je ženska košarka u Splitu bila znatno ispred muške i redovito su bile u samom vrhu i borile se za naslov prvaka. Čulić je s juniorkama Splita 1962. godine osvojio državno prvenstvo u Ljubljani.

Hrvoje Čulić je u košarkaškom klubu Split, kasnije Jugoplastika, pored igračkih aktivnosti, bio i tajnik, trener, vodio cijelu struku kluba te bio stalni član Uprave kluba. Trener košarkaša Solina postaje 1972. godine. Vodi ih tri godine i uvodi u hrvatsku ligu. S prekidima Solinjane je ponovno vodio u sezoni 1981./82. Jedno vrijeme 1976. godine vodio je Dalvina u kvalifikacijama i uveo ga u Prvu ligu.

Pogreb Hrvoja Čulića biti će u utorak, 31. prosinca u 14, 15 sati na splitskom groblju Lovrinac.