KONTRA PODJELA

Kakav preokret: Navijači nude zrnce razuma!

06.09.2011 u 14:15

Bionic
Reading

Dok se uprave Dinama i Hajduka optužuju za sve što im padne na pamet, a čak i mediji potpiruju navijačke strasti, najvjerniji navijači, isti oni koje nerijetko nazivamo huliganima, smiruju tenzije i pozivaju na zajedništvo

2.500 BBB-ovaca na Poljudu?

Prema informacijama kojima raspolaže tportal.hr, put Splita u subotu bi moglo krenuti više od 20 autobusa navijača koji bi trebali činiti jezgru 'modrog' puka na Poljudu. Barem još toliko kibica trebalo bi krenuti u grad pod Marjanom osobnim automobilima i kombijima, a najoptimističnija predviđanja navode i 2.500 BBB-ovaca na stadionu.

Kako se bliži vrijeme velikog derbija Hajduka i Dinama u Splitu, tako rastu i navijačke tenzije u oba tabora. Posve razumljivo, igrači, treneri, uprave, navijači, pa i simpatizeri jednog ili drugog kluba pokušavaju na sve načine smesti protivnika, razoružati ga argumentima o kvaliteti jednih ili drugih, a sve u svrhu konačne pobjede na travnjaku. No ovogodišnji derbi imao je svoj uvod koji baca priličnu mrlju na ionako aferama dosta opterećen domaći nogomet.

Hoće li Joe Šimunić doći u Dinamo ili Hajduk, a nakon njegovog izbora je li prekršio riječ i sve što je uz tu priču išlo zagrijalo je atmosferu do usijanja. Počele su se spominjati podjele na sjever i jug, izmišljale teorije zavjere, a navijački puk te je ludorije čelnika klubova prihvatio kao modus ponašanja. I onda se dogodio nevjerojatan preokret!

Navijači, oni koje mnogi nerijetko nazivaju huliganima, sitnim kriminalcima, neobuzdanim luđacima kojima je mjesto u zatvorskoj ćeliji, pokrenuli su inicijativu za smirivanje strasti. Thomas Bauer, sportskom miljeu itekako poznat navijač Dinama, nekadašnji glasnogovornik BBB-a, napisao je za portal Zagrebancija komentar u kojem zapravo poziva na jedinstvenost navijača i zajedničku borbu protiv onih koji proteklih godina, pa i desetljeća, hrvatskom nogometu nisu donijeli gotovo ništa dobroga.

'To je moj osobni stav, no iz njega se očito rađa inicijativa. On je usmjeren ne samo protiv Zdravka Mamića, nego cijele te nogometne klike i političke elite koja ih podržava', kazao nam je Bauer u telefonskom razgovoru te dodao:

'Nisam osobno razgovarao o toj ideji ni s kime iz Splita, a je li to učinio netko od čelnika BBB-a - ne znam. Ja govorim i pišem u svoje ime. Znam samo da postoji i ideja da cijeli stadion zašuti na pet minuta, da se i na taj način pokaže što mislimo o ljudima koji vode hrvatski nogomet.'

Kako bilo, forumi su prepuni komentara na tu temu, navijači sa svih strana prilično pozitivno reagiraju i uopće nije nemoguće da Torcida i BBB, barem na utakmici u Splitu, krenu u zajedničku borbu protiv nepravdi. A hoće li sve ostati na toj akciji ili će se plamen nezadovoljstva proširiti i na ostale stadione, to tek ostaje za vidjeti. Činjenica je da zrnce razuma ipak postoji, baš kao što je činjenica da, umjesto iz klubova, taj isti razum, barem na teorijskoj razini, stiže iz navijačkog miljea.