TPORTALOVA ANKETA

Tko je u pravu, Maleš ili Mamić?

29.08.2011 u 15:56

Bionic
Reading

Maleš ili Mamić? Hajduk ili Dinamo? Pitanja nisu samo retorička, a odgovori vezani uz navijačka obilježja promatrača novog 'ratnog sukoba' Poljuda i Maksimira. Tko je zaista u pravu u najnovijoj svađi dvaju najvećih hrvatskih nogometnih klubova?

Ljubitelji hrvatskog nogometa i ove su sezone počašćeni pravim malim ratom između Hajduka i Dinama. Hrvoje Maleš, predsjednik splitskog kluba, svog je maksimirskog kolegu Zdravka Mamića izravno optužio da onemogućava Hajduk u osvajanjima naslova prvaka, a iz Dinama je vrlo brzo uslijedio odgovor, možda ne tako žestok, no ipak - odgovor.

Tko je u pravu? Ili obojica, ili nitko, jer gotovo je nezamislivo da godinama suci rade na štetu Hajduka, baš kao što je statistički nemoguće da baš na sve suce koji sude Hajduku najveći utjecaj ima upravo Zdravko Mamić. Najnovija priča događa se dva tjedna uoči derbija na Poljudu, a inspirirana je transferom Joea Šimunića u Dinamo/Hajduk, s dva remija splitskih bijelih protiv Zadra i Splita, ali i višegodišnjim postom Hajduka od naslova prvaka.

Jasno, hrvatska nogometna javnost podijeljena je u shvaćanju i prihvaćanju odgovornosti. Hajduk i Dinamo imaju uvjerljivo najviše navijača i utjecaja, a tradicionalna međusobna prepucavanja, bez obzira otkud je odapeta prva otrovna strelica, na kraju se nerijetko završe tučnjavama huligana i policije. Animozitet koji se tako stvara između Zagreba i Splita, sjevera i juga, dosad je toliko puta završio nesrećom da je zaista nevjerojatno kako čelnici obaju klubova uopće još i posežu za retorikom javnih optužbi sa ili bez pokrića.

Nabrajanje citata, bilo Malešovih bilo Mamićevih, vezanih uz najnoviji cirkus, zaista više nema smisla. Prosječni ljubitelj nogometa, čak i onaj koji tek ponekad na TV-u pogleda kakvu utakmicu domaće lige, ima izražen stav o cijeloj priči. Nas zanima što vi mislite, pa smo u anketi ponudili nekoliko (logičnih) odgovora te otvorili mogućnost komentiranja bez ikakvih zapreka.