MAXtv PRVA LIGA

Laljak: Osigurali smo budućnost hrvatskom nogometu

19.07.2011 u 15:58

Bionic
Reading

Velik broj izravnih prijenosa u novoj domaćoj nogometnoj sezoni, smatra Branko Laljak, čelni čovjek Udruge Prve HNL, ne samo da neće utjecati na pražnjenje ionako polupraznih stadiona, nego će i povećati interes za domaći nogomet

Branko Laljak, prvi čovjek Udruge prvoligaša, nije skrivao osmijeh. Potpisani ugovor o izravnim prijenosima ovosezonskih utakmica najelitnijeg nogometnog natjecanja u Hrvata na MAXtv-u svakako je nešto što su i njegovi prethodnici priželjkivali. Nije tu samo riječ o novcu, već i o promociji hrvatskog nogometa i klubova koji će sad zbog većeg broja utakmica u izravnim prijenosima moći zadovoljiti i ukuse svojih sponzora.

S Laljkom smo razgovarali tek koji trenutak nakon novinarske konferencije na kojoj je i službeno potvrđeno da će MAXtv prenositi više od 100 utakmica Prve HNL.

Vaše zadovoljstvo ugovorom je sasvim očito, no možete li nam pojasniti što je konkretan razlog tom zadovoljstvu?
Prvenstveno, zadovoljni smo novcem koji smo dogovorili. Možda to nekome izgleda čudno, no ovog trenutka domaćim klubovima je to najvažnije. Jasno da ni aspekt broja utakmica u izravnim prijenosima nije nevažan, a time je naše zadovoljstvo još veće.

Najavljeno je stotinjak izravnih prijenosa na MAXtv-u, no navodno će ih biti još i na Sportskoj televiziji?
Točno. MAXtv će prenositi 108 utakmica, a dobar dio ostalih susreta izravno će prenositi i Sportska televizija koja ima nacionalnu pokrivenost. Zasad još ne znamo kolik će biti ukupan broj, no on će svakako biti puno veći nego prethodnih godina.

Računica je jasna: ako smo proteklih godina gledali ukupno 30-ak utakmica po sezoni, sad je taj broj i više nego tri puta veći samo kad je u pitanju MAXtv.
Upravo tako i zato nam je cijeli taj projekt jako važan. Ne sumnjam da će upravo ovaj novi ugovor s Hrvatskim Telekomom itekako utjecati na rast popularnosti hrvatske prve lige. Vjerujem kako ćemo u budućnosti imati još više razloga za zadovoljstvo, pogotovo kad smanjimo ligu na 10 klubova.

Ne bojite se praznih stadiona zbog velikog broja izravnih prijenosa?
Gledajte, ta priča oko praznih stadiona zbog TV prijenosa je totalna glupost. Mogu prihvatiti da se manji broj ljudi odluči radije gledati utakmicu kod kuće, no velika većina ljubitelja nogometa ipak više voli doći na stadion. Kad riješimo problem huliganizma i kulisa na stadionima će biti puno bolja i ljepša. Kod nas se uopće ne igra tako slab nogomet kako se priča, no prazne tribine jako utječu na opći dojam. Evo, pogledajte Dinamo. Čim su riješili problem huligana, stadion je odmah puniji.

Koliko će od TV prava dobivati klubovi?
Recimo to ovako: vani klubovi pune proračun od 20 do 50 posto na ime prodanih TV prava, a kod nas je dosad bio slučaj da klubovi dobiju oko dva posto. To se vremenom mora promijeniti i zato nam je ovaj jednogodišnji ugovor jako važan. Jasno nam je da preko noći nećemo dostići te inozemne postotke, no odnekuda se mora krenuti.