DOGOVOR POSTIGNUT

Fak otišao, mladi na pripreme u Sloveniju

19.11.2010 u 18:37

Bionic
Reading

Čelnici Hrvatskog biatlonskog saveza (HBS) na izvanrednoj su konferenciji za novinare održanoj u petak pojasnili kako za ispisnicu brončanom olimpijcu Jakovu Faku, koji će ubuduće nastupati za reprezentaciju Slovenije, nisu dobili odštetu, već su HBS i Zbor za biatlon pri Smučarskoj zvezi Slovenije dogovorili sporazum o suradnji kojime će se osigurati najbolji mogući uvjeti mladim biatloncima za razvoj i treniranje

'Teško nam je što smo morali donijeti odluku da Jakovu Faku damo ispisnicu. Sve do danas smo se nadali da će Fak ostati, ali njegova je želja bila nastaviti raditi s trenerom Velepecom,' rekao je predsjednik HBS-a Nikola Županić, te nastavio:

'Ovdje se ne radi o novcima, već o tome da smo mi ovim sporazumom željeli omogućiti optimalne uvjete za treninge našim mladim sportašima. Tako će oni moći trenirati u Slovenskom biatlonskom centru na Pokljuki, ali će i Slovenci moći dolaziti i dio svojih priprema odraditi kod nas u Delnicama. Cilj nam je da neki od naših mladih sportaša u skorijoj budućnosti osvoji novu medalju za Hrvatsku, ne olimpijsku, ali da neku u mlađim dobnim kategorijama.'

Glavni tajnik HBS-a Robert Kontak pojasnio je kako je suradnja sa Slovencima dogovorena na dvije godine s time da će se automatski produžiti do Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju ako niti jedna strana neće imati prigovor na njegovu provedbu.

HBS je obavijestio i Međunarodni biatlonski savez (IBU) kako je izdao ispisnicu Faku, ali da to ne znači i da će Fak smjeti nastupati za Sloveniju već početkom prosinca na početku Svjetskog kupa u Ostersundu.

'Obično IBU ne dozvoljava da neki sportaš u istoj kalendarskoj godini nastupa za dvije različite zemlje, no može se napraviti iznimka u slučaju zaslužnog sportaša i osvajača medalja na velikim natjecanjima,' kazao je Kontak.