PAVLEK UOČI SVJETSKOG KUPA

'Kostelić spreman za pohod na skijaški tron'

12.10.2010 u 14:23

Bionic
Reading

Ako Ivica Kostelić ostane zdrav i bez ozljeda prođe sezonu, držim da ima velike šanse osvojiti naslov ukupnog pobjednika Svjetskog kupa, a Hrvatski skijaški savez će mu dati najbolju moguću logističku potporu u ostvarenju tog cilja, sukus je izjava je direktora alpskih reprezentacija Vedrana Pavleka uoči nove sezone

Sezona Svjetskog kupa započinje već tradicionalno 23. i 24. listopada veleslalomskim utrkama u Soeldenu, koje će od hrvatskih skijaša voziti samo Kostelić, iako hrvatsko skijanje ima pravo na još jednog veleslalomaša i veleslalomašicu.

'Ivica je sjajno odradio kondicijske pripreme na Mljetu, potom skijaške u Hintertuxu i Zermattu, te je spreman za novu sezonu i pohod na svjetski tron. Unatoč lošoj financijskoj situaciji, nastojali smo mu osigurati maksimalne uvjete, pa smo u njegovu prateću ekipu uvrstili pomoćnog trenera-servisera Danijela Andesilića i testnog vozača za brze discipline Mitju Zupana. Od Ane Jelušić i Natka Zrnčića-Dima očekujemo napredak u odnosu na prošlu sezonu, ali pred njih nećemo postavljati maksimalne ciljeve', kazao je Pavlek, koji je dodao kako će Ivica ove sezone voziti baš sve utrke, iako u stručnom stožeru dvoje oko spusta u Bormiju.

Jelušić i Zrnčić-Dim su, uz Kostelića, su jedini članovi A reprezentacije, a oni su tijekom ljeta odradili pripreme na dalekom argentinskom jugu u Ushuaji, te potom u Moeltallu i Hintertuxu. Jelušić će ove sezone voziti sve slalomske utrke, te neke veleslalomske, dok će Zrnčić-Dim također propustiti određeni broj veleslaloma.

U B reprezentaciji su Tea Palić, Dalibor Šamšal, Tin Široki, te posve mladi Riječanin Sebastian Brigović i Zagrepčanin Filip Zubčić, koji su, prema Pavlekovim riječima, potencijalni kandidati za ZOI u Sočiju.

Završnica ove sezone Svjetskog kupa bit će u Lenzerheideu (16.-20. ožujka), a Svjetsko prvenstvo će se održati od 8. do 20. veljače u njemačkom Garmischu. Novost je i paralelni-slalom u Muenchenu 2. siječnja na kojem će voziti po 15 najbolje plasiranih slalomaša i slalomašica, a bodovat će se samo za ukupni poredak Svjetskog kupa.

Zagrebačke slalomske utrke Svjetskog kupa zadržale su isti termin - ženska 4. siječnja, a muška 6. siječnja, no novost je da će po prvi puta obje biti noćne.

'Noćne utrke bitno nam olakšavaju logistiku, neće biti toliko problema s transportom, a zasigurno će na muškoj utrci biti više gledatelja, te se nadamo i većoj TV-gledanosti u noćnom terminu. Sljemenske utrke već sad imaju toliko dobru reputaciju među medijima i ljubiteljima skijanja da ćemo učiniti sve da zadržimo taj status. Troškovi su za nas veliki, najviše se to odnosi na transport i montažne tribine, pa i ove godine proračun tih utrka neće biti ispod 25 milijuna kuna. Ukupni proračun Saveza za ovu sezonu bit će između 13 i 14 milijuna kuna i bit će za četiri milijuna kuna manji nego u prošloj sezoni koja je bila olimpijska', kazao je Pavlek, koji je dodao kako financijsku konstrukciju još nisu zatvorili.