Ostali sportovi VRAĆA SE 2015.

Splićanin se otisnuo na plov oko svijeta

  • Autor: Hina
  • 7.10.2010 22:18:35
  • 7.10.2010 22:01:35

Splitski nautičar i jedrilčar Leo Lemešić danas je ispred Lučke kapetanije u jedrilici dužine 18 metara, a težine 30 tona otplovio na put oko svijeta koji će, kako je rekao, trajati četiri i pol godine i na kojem će po svjetskim morima preploviti oko 50.000 milja.

Ovoj ekspediciji pod Lemešićevim vodstvom pridružio se i hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić, koji će se za četiripolgodišnjeg trajanja ovog puta oko svijeta povremeno uključivati u posadu i snimati materijal za serijal o svjetskim morima Dokumentarnog programa Hrvatske televizije, a povremeno će se s putovanja javaljti i u informativne ptograme ove televizijske kuće.

Na polasku iz Splita posada jedrilice koja je krenula na put oko svijeta broji 10 članova od kojih su četiri žene. Lemešić je kazao da će se posade povremeno izmjenjivati, ali da će on biti na jedrilici za cjelokupnog putovanja oko svijketa kojeg je nazvao "Podijelimo snove".

'Ovim putovanjem oko svijeta ostavruju mi se dječački snovi koje želim podijeliti sa svima upoznajući drukčije civilizacije i prakticirajući pomorske vještine,' kazao je Lemešić.

Neposredno prije isplovljavanja ispred splitske Lučke kapetanije Lemešić je priznao da mu se 'srce steglo kad pogleda sva draga lica ljudi koji su ga došli ispratiti i kad pogleda zidine Splita.'

'Ali kad se vratim u svoj Split i svoju domovinu Hrvatsku voljet ću ih još više,' kazao je Lemešić.

Na upite novinara je li ga strah ovog putovanja oko svijeta, Lemešić je kazao kako je jedini strah onaj od pirata u Adenskom zaljevu.

'Moramo izbjeći pirate,' dodao je.

Lemšić je kazao kako će se za vrijeme ovog puta oko svijeta ekspedicija nekoliko puta odmarati, te da će on u Split na odmor doći u lipnju 2011. godine.

Stipe Božić je rekao kako je ovo Lemešićevo putovanja oko svijeta fantastična priča, te da takvu plovidbu do sada 'nitko s hrvatske obale nije ostvario'.

'Najprije ću s posadom biti do Italije, nakon toga se planiram uključiti na plovidbu od Kanara do Kariba, a kasnije i u plovidbu Pacifikom. Brod je izvrsno opremljen, ima izvrsnu opremu, elektroniku i sve što treba, a ja sam nabavio kamere i opremu za satelitsko slanje snimljenih materijala u čemu već imam iskustva,' rekao je Božić.

Na ispraćaju je splitski gradonačelnik Željko Kerum darovao ekspediciji službenu zastavu grada Splita, a dožupan Vicko Haladić je darovao zastavu splitsko-dalmatinske županije, dok su novinari Radio Brača ekspediciji darovali zastavu Hajduka.

'Ovo su posebne zastave,' rekao je Lemešić preuzimajući darove.Nitko ne zna zaželjeti sretan put kao legendarna Daleka obala

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku