JEDRENJE

Kreće Svjetski kup za olimpijske klase

27.11.2008 u 10:51

Bionic
Reading

Nakon nekoliko godina planiranja Svjetski jedriličarski savez kreće sa Svjetskim kupom za olimpijske klase

Svjetski kup počinje u prosincu s australskim Sail Melbourne od 16. do 21. prosinca. Prilično je izvjesno da prva regata ciklusa neće imati veliki odaziv jedriličara, koji će svoje budžete za iduću godinu mahom ipak rezervirati za europski dio ciklusa s pet od ukupno sedam regata prvog Svjetskog kupa. U Melbourne 1. prosinca putuje četvero hrvatskih jedriličara - laseraši Milan Vujasinović (Labud, Split), Ivan Taritaš (Sv. Nikola, Zagreb), Daniel Mihelić (Galeb, Kostrena) i Tina Mihelić (Galeb).

Svjetski kup nastavit će se u siječnju s američkim Rolex Miami OCR (od 25. do 31. siječnja), slijedi španjolski Trofeo SAR Princesa Sofia (Palma) od 4. do 10. travnja, francuski Semaine Olyimpique Francaise (Hyeres) od 18. do 24. travnja, nizozemska Delta Lloyd regatta (Medemblik) od 27. do 31. svibnja, njemački Kiel Woche od 20. do 29. lipnja.

Zadnja regata Svjetskog kupa održat će se na poprištu narednih Olimpijskih igara u britanskom Weymouthu, oko 200 kilometara od Londona. Skandia Sail for Gold, regata koja je dosad bila praktički isključivo rezervirana za reprezentaciju Velike Britanije, bit će zasigurno više nego dobro posjećena, s obzirom da će pružiti dobru priliku svim reprezentacijama da u naredne tri godine testiraju regatno polje Olimpijskih igara 2012.

Bodove za poredak Svjetskog kupa donosit će plasman u prvih 20, prvo mjesto na regati nosit će 20 bodova, drugo 19, treće 18, itd. Bodovat će se također i poredak nacija, na način da će se u svakoj klasi svakoj naciji zbrajati rezultati dvaju najbolje plasiranih natjecatelja.

'Dobro se zna koje su najznačajnije svjetske regate olimpijskih klasa, međutim one su zasad sve bile samostalna natjecanja, nije postojao sustav, nisu se bodovale za ništa osim za svjetsku ljestvicu, koja opet na kraju godine nije proglašavala pobjednike sezone. U četverogodišnjem ciklusu, od Olimpijskih igara do Olimpijskih igara, vrhunskom jedrenju trebalo je još nešto, nešto što bi zaokružilo sezonu regata prve kategorije, te ujedno privuklo pozornost medija i sponzora. Svjetski kup je odlična ideja, možda je samo vrijeme početka malo nesretno izabrano, jer u prvoj godini nakon Olimpijskih igara u svijetu jedrenja se malo toga zbiva, većina jedriličara tek se sad polako vraća treninzima, a u puni regatni zamah krenut će tek 2010. godine. No, odnekud treba početi', smatra glavni trener HJS-a Tonči Antunović.