Ostali sportovi DOPING

Križanu suspenzija od devet mjeseci

  • Autor: Hina
  • 30.9.2010 16:34:58
  • 30.9.2010 16:30:34

Stegovna komisija Hrvatskog plivačkog saveza zabranila je plivaču Anti Križanu nastupe na svim plivačkim natjecanjima u narednih devet mjeseci

Hrvatski plivački reprezentativac bio je pozitivan na dopinškoj kontroli, koju je na međunarodnom plivačkom natjecanju Zlatni medvjed u Zagrebu, provela Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u športu (HADA).

Analiza njegovog 'A' uzorka, obavljena u WADA-inom akreditiranom laboratoriju u Seibersdorfu, pokazala je prisustvo zabranjenog stimulansa metilheksanamina, a Križman nije želio da se otvara 'B' uzorak čime je praktički priznao uzimanje nedopuštenih sredstava.

Stegovna komisija HPS-a istaknula je 'osobnu odgovornost sportaša da nijedna zabranjena supstanca ne uđe u njegovo tijelo. Neznanje, neinformiranost i/ili nepromišljenost ne mogu biti isprika za korištenje nedopuštenih sredstava. Sportaši moraju biti odgovorni za pronalaženje zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u njihovom uzorku', stoji u obrazloženju suspenzije Stegovne komisija HPS-a.

Ipak, pri određivanju kazne Komisija je kao olakotnu okolnost uzela sportaševo priznanje kršenja antidopinških pravila, kao i pomoć pri otkrivanju kršenja antidoping pravila.

Vrijeme trajanja suspenzije počinje s datumom 13. lipnja 2010., a za vrijeme trajanja zabrane Križan ne smije nastupati i sudjelovati na natjecanjima, niti obavljati bilo kakve dužnosti u okviru nadležnosti HPS-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku