MARIN ILI MARIO?

Ančić spasio tri meč lopte za hrvatski finale

07.02.2009 u 22:19

Bionic
Reading

Jedini hrvatski dvoranski ATP turnir nakon turbulentnih šest dana dobio je sretan završetak. Iako je finalni dvoboj tek pred nama, nema dileme da će nakon inauguralne krune Ivana Ljubičića pobjednik u Zagrebu ponovno biti Hrvat

Mario Ančić je u najavi meča kao ključ uspjeha naznačio da Čehu Janu Hernychu mora oduzeti kontrolu i otjerati ga što dalje od osnovne linije. Takve stvari lakše je reći nego provesti u djelo i Mariju je za provedbu tih zamisli trebalo više od sat vremena. No uspio je i igrat će finale.

Takav epilog činio se savršeno vjerojatnim već nakon dva odigrana gema u kojima je Ančić stekao lijepu prednost, no Hernych je čekao svoju priliku i terorizirao Splićanina nakon promašenog prvog servisa. U prvoj dionici dozvolio mu je tek jedan poen od 15 ponuđenih. Ančić je unatoč evidentnim manjkavostima došao do set lopte pri svom servisu, no Hernych je ostao strpljiv, vratio break i došao do tie breaka gdje je osigurao prvi set.

Ipak, Mariju je ostalo više snage i, najvažnije, golem prostor za napredak u igri. U drugom setu počeo je igrati oštrije, a pronalazio je i rješenja nakon izlazaka na mrežu. Takav zaplet doveo je do lakog izjednačenja. Break prednosti Ančić je ovaj put zadržao i sa 6:3 osigurao odlučujući set.

Tradicija se nastavila, Ančić je ponovno stvorio zalihu oduzetog servisa, no dosadno uporni Čeh ostao je fokusiran i u sljedećem gemu je vratio meč u egal. Kada je iskoristio novu kreativnu pauzu Ančića u osmom gemu i došao do 5:3 činilo se da je na putu prema drugom finalu u karijeri. No, bez obzira na razinu igre, Ančić se u zreloj fazi svoje karijere uvijek mogao osloniti na stabilnu psihu. Zaigrao je s više rizika i uhvatio zadnji vlak za finale.

Odlučujuća igra cijelog meča bila je posebna priča. Hernych, koji je pružio svoj maksmimum, poveo je 4:1, a nakon jedne teške sudačke odluke i 6:4. Ipak, Ančić je spasio prvo te dvije, pa još jednu meč loptu i preuzeo tempo. Dvije je i sam propustio, a nakon tri sata i sedam minuta igre Hernych je bacio dijagonalu u aut i meč je završio rezultatom 6:7(4), 6:3, 7:6(9). U dvorani je ostalo samo tisuću i pol gledatelja, a u takvim situacijama ostaju najvjerniji. Atmosfera je bila zaista fanatična i publika je dobila riječi zahvale.

'Da nije bilo ovakve atmosfere, ne bih pobijedio', rekao je još vrući Ančić i zaslužio još jedne ovacije.

'Što reći nakon ovakve drame? Znao sam da mi nešto u njegovoj igri ne odgovara, ali dobio sam ga na iskustvo. Igrao je odlično, ali ja sam prošao puno ovakvih preokreta i još jednom dokazao da se ne bojim i da ću, ako treba, iskrvariti za pobjedu', rekao je Ančić i okrenuo se finalu.

'Čilić? Nemamo nikakvih tajni, slično igramo i bit će neizvjesno. Najvažnije je da smo obojica u finalu i da smo ispunili najveću želju organizatora turnira. Mislim da je to i najpošteniji epilog, dominirali smo ovoga tjedna. Umoran sam, ovakav meč mora ostaviti posljedice, ali regenerirat ću se.'

Slijedi hrvatski finale, Ančić protiv Čilića, u nedjelju u 17 sati.