RAZLOG JE ŠTEDNJA

Vlada gasi antidopinšku agenciju, a želi u EU?!

Bionic
Reading

Hoće li Hrvatska biti jedina europska zemlja bez antidopinške agencije? Prema reakcijama iz Vlade, koja se bori za uštedu svake kune, hoće. No Vlada RH želi u EU, a svih 27 članica Unije ima takvu agenciju i nema je namjeru gasiti

Prema pisanju portala dnevnik.hr, Vlada Republike Hrvatske odlučila je uštedjeti još malo, i to  uskraćivanjem 4,75 milijuna kuna, koliko HADA godišnje dobiva. Doduše, to je trenutno samo Vladin prijedlog - gašenje HADA-e, to jest guranje antidopinške kontrole pod okrilje Hrvatskog olimpijskog odbora koji je provodio te akcije prije nego se agencija formirala.

Po pisanju Jutarnjeg, HADA je bila na dnevnom rasporedu dviju ovoljetnih sjednica Vlade, a prema prijedlogu izmjena Zakona o sportu, državna bi blagajna ukidanjem HADA-e uštedjela 4,75 milijuna kuna. No u obzir nije uzeto narušavanje ugleda hrvatskog sporta, ali same države. Jer Hrvatska je u društvu više od 200 država čiji su olimpijski odbori potpisali ugovor o prihvaćanju Kodeksa Svjetske antidopinške agencije (WADA), a oko 130 država ima utemeljene i nacionalne agencije.


'Tragikomično bi bilo ukinuti nešto što predstavlja zlatni standard na međunarodnom planu, a posebno u Europi kojoj se približavamo. HADA vrlo dobro funkcionira. Od 1989. godine gradi se sustav borbe protiv dopinga, a sudjelovao sam u njemu i dok nije bilo antidopinške agencije na svjetskoj razini. Mogu reći da je agencija najbolji institucionalni oblik za takvo djelovanje i ona mora biti državna', rekao je za Jutarnji list dr. Ivan Fattorini, predsjednik Upravnog odbora HADA-e.

Njegov stav podržao je i prvi čovjek Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

'Agencija nam je obaveza iz Kopenhaške deklaracije. Moramo biti svjesni da bismo gubitkom agencije izgubili i mogućnost dobivanja domaćinstva sportskih natjecanja. Budući da svako međunarodno natjecanje mora imati osiguranu dopinšku kontrolu, činjenica da nemamo takvo tijelo izravno nam može zatvoriti vrata organizacije velikih natjecanja u budućnosti. Ako bismo ih nekim čudom i dobili, za međunarodna natjecanja na našem tlu uvozili bismo antidopinške stručnjake, što bi nas koštalo puno skuplje', rekao je Mateša.

Ako bi Sabor potvrdio Vladin prijedlog o ukidanju antidopinške agencije, sam sebi bi proturječio, jer je 1994. godine ratificirao Konvenciju protiv dopinga u sportu, a prije tri godine prihvatio je i Unescove konvencije iz 2005. Upravo na tim temeljima 2007. nastala je HADA, piše Jutarnji list.