NOVA SEZONA EBEL-a

Kreće nova sezona medvjeđeg ludila

10.09.2010 u 13:26

Bionic
Reading

Život je, kažu fanatici hokeja, vrijeme koje provodimo između hokejaških utakmica. Gotovo šest mjeseci je prošlo otkako smo ispratili 'medvjede' s klizališta u Salzburgu gdje su junački pali u borbi s budućim prvacima. Čekanju je kraj, novo prvenstvo počinje

Danas 'medvjedi' izlaze na megdan Grazu koji ih dočekuje u statusu favorita. No Graz je bio favorit i u prošlom doigravanju, a svi znamo kako je to završilo. U novoj sezoni cilj je isti, ulazak u doigravanje, a tamo što bude. Hokejaški portal hrhokej.net pripremio je sveobuhvatnu analizu momčadi u ovogodišnjoj EBEl ligi, a dio članka o Medveščaku i mi prenosimo.

S obzirom na stanje konkurencije, doigravanje Medveščaku ne bi smjelo pobjeći, prvenstveno zbog slabosti u slovenskim momčadima koje i dalje osjećaju posljedice proračunske neimaštine. Dohvatljiva je i sredina ljestvice, no mjesta u vrhu rezervirana su za austrijske momčadi koje su se dodatno pojačale. Bez obzira na prošlogodišnji uspjeh, prolaz u polufinale ovisit će o puno čimbenika poput imena protivnika, ozljeda i promjena u sastavima, tako ne bi bilo pravedno postaviti preveliki imperativ pred 'medvjede'.

U novoj sezoni velike se stvari očekuju od Jonathana Filewicha i Ryana Kinasevicha. Filewich je došao iz Red Bulla gdje nije bio u naslovnoj ulozi pa će u Zagrebu imati priliku dosegnuti brojke od dvadesetak pogodaka po sezoni, kakve je imao prije nekoliko godina u AHL-u. Stroj za golove Ryan Kinasevich je u ECHL-u zabijao i po četrdesetak golova po sezoni. Bude li upola tako učinkovit i ove sezone, u Medveščaku će trljati ruke. Navale su osvježene dolaskom više igrača, od kojih izdvajamo Franka Banhama, šestog golgetera prošle sezone, i Donalda MacLeana, iskusnog kanadskog centra koji bi svojom pojavom (191 cm, 97 kg) trebao razgrtati protivničke obrane i otvarati prostor za Medveščakove strijelce.

Medveščakov obrambeni kvartet (Alan Letang, Andy Sertich, Kenny MacAulay i Robby Sandrock) ima potrebnu tehniku, no nedostaje mu sirovosti Martina i pouzdanosti Seeleyja. Stvari izgledaju dobro kada su 'medvjedi' u posjedu pločice, no kada protivnik organizirano uđe u trećinu, s tribina izgleda kao da igraju s igračem manje. U kojoj mjeri će neiskusni gorostas hrvatskih korijena Ben Gazdic unijeti fizički element u obranu, ostaje za vidjeti.

Na kraju ostaju vratari od kojih se očekuje da drže momčad u igri. U ovom trenutku Kristan izgleda bolje nego na početku prošle sezone i od njega se očekuje da brani onako kako je branio u Jesenicama, kada je i stvarao svoje golmansko ime. Krošelj je ipak u drugom planu, no ne bi bilo naodmet kada bi i pričuvni vratar planski dobivao priliku na golu da bi ostao u natjecateljskoj formi.