KUP KONTINENATA

Sandra Perković druga u bacanju diska

04.09.2010 u 20:11

Bionic
Reading

Europska prvakinja u bacanju diska, Sandra Perković zauzela je drugo mjesto na Kupu kontinenata u Splitu, Perković je na Poljudu disk dobacila do 63,29 metara, što je bilo za točno pola metra slabije od pobjednice, Kineskinje Yanfeng Li.

Treće mjesto zauzela je Kubanka Yarelis Barrios sa 62,58m.

Perković je drugim mjestom osvojila sedam bodova za Europu, Li je osvojila osam za Aziju/Oceaniju, a Barrios šest za Ameriku.

'Nisam pobijedila, ali nisam ni nezadovoljna jer je kraj sezone i stvarno sam pomalo umorna', kazala je nakon osvojenog drugog mjesta u bacanju diska prvoga dana atletskog Kupa kontinenata u Splitu Sandra Perković.

Perković je u Splitu bacila disk na daljinu od 63,29 metara, dovoljno da opet pobijedi trostruku olimpijsku doprvakinju Kubanku Yarelis Barrios (62,58), ali ne dovoljno daleko da bude ispred kineske prvakinje Yangfeng Li koja je slavila s hicem od 63,79 metara.

Najmlađa europska prvakinja držala je vodstvo do treće serije s daljinom od 62,30 iz prvoga hica, dok je u drugom bacila 60,70. U ključnoj trećoj seriji sve su tri najbolje diskašice bacile svoje najbolje hice, a poredak je ostao nepromijenjen do zadnje, četvrte serije. Na Kupu kontinenata se bacaju četiri, a ne uobičajenih šest serija.

'Malo mi je smetalo što su bile samo četiri serije, možda bi Kineskinju i tih pola metra, koliko mi je nedostajalo, prebacila u šestoj seriji. Ja sam i poznata da većinom najbolje bacam u trećoj ili šestoj seriji. S trećim hicem sam zadovoljna, s ostala tri nikako nisam, ali ponavljam, sezona je bila preduga i stvarno sam umorna. Kineskinja Li očito ima najviše snage na kraju ove sezone, sezone koja je za mene bila kao iz snova jer sam osvojila naslov europske prvakinje, te bila druga u Dijamantnoj ligi i sada na Kupu kontinenata', kazala je 20-godišnja Perković, uvjerljivo najmlađa sudionica finala u Splitu, koju je na Poljud došla bodriti i obitelj.

'Lijepo je kada se nešto održava u tvojoj zemlji. Ozračje je bilo odlično, ipak je bilo dosta gledatelja, a i sama sam sebi rekla da je najbolje kada ništa ne očekuješ. Ne znam što ću s nagradom od 20.000 USD za drugo mjesto', našalila se na kraju Perković.

REZULTATI:
1. Yanfeng Li (Azija/Oceanija) 63,79 m
2. Sandra Perković (Europa) 63,29
3. Yarelis Barrios (Amerika) 62,58
4. Dani Samuels (Azija/Oceanija) 61,34
5. Becky Breisch (Amerika) 60,70
6. Nicoleta Grasu (Europa) 59,69
7. Elizna Naude (Afrika) 55,79
8. Kazai Suzanne Kragbe (Afrika) 52,27

Britanski trkač David Greene imao je čast postati prvim pobjednikom atletskog Kupa kontinenata, što je u subotu započeo na obnovljenom stadionu u Poljudu, a na kojem se natječu kontinentalni sastavi Europe, Afrike, Amerike i Azije/Oceanije.

Europski prvak Greene pobijedio je u utrci na 400 prepone s osobnim rekordom od 47.88 sekundi i tako zaradio prve bodove za Europu. No, Greene do pobjede zasigurno ne bi došao da na zadnjoj preponi nije teško zapeo dotad uvjerljivo vodeći svjetski prvak iz 2005. i najbolji ove sezone Amerikanac Bershawn Jakcson. On je postao i prvi tragičar najvećeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina jer je na cilj stigao tek treći, dok je drugi bio Portorikanac Javier Culson.

'Pamtit ću ovaj stadion cijeli život jer sam na njemu oborio osobni rekord i pobijedio Jacksona, koji šest utrka ove sezone ne zna za poraz. Ovo je momčadsko natjecanje, osvojio sam prve bodove za Europu i nadam se da više nikome nećemo dati vodstvo', kazao je Greene, koji je za trijumf nagrađen s 30.000 USD.

Gotovo navlas ista sudbina kao i Jacksona zadesila je i Bugarku Vanju Stambolovu u ženskoj utrci na 400 prepone. I ona je uvjerljivo vodila do zadnje prepone, koju nije preskočila, već nagazila i utrku završila kao treća. Pobijedila je Jamajčanka Nickiesha Wilson s vremenom od 54.52 sekundi ispred Nigerijke Muizat Ajoke (54.59).

Treći splitski pobjednik postao je još jedan Europljanin - Slovak Libor Charfreitag u kladivu. Europski prvak nije imao pravu konkurenciju, slavio je hicem od 79,69 metara, što je 1,40 metara kraće od vodećeg rezultata sezone Japanca Kojia Murofushia koji nije doputovao u Split.

'Vrlo sam ponosan na svoju pobjedu jer tek svake četiri godine imamo priliku boriti se za svoj kontinent. Priznat ću da je pritisak i trema uoči natjecanja jednaka kao da je miting Dijamantne lige, a i bio sam blizu granice od 80 metara', kazao je Slovak.

Već u četvrtoj disciplini prvoga dana atletskog Kupa kontinenata na stadionu u Poljudu postavljen je i prvi najbolji rezultat sezone, a to je uspjelo kazahstanskoj troskokašici Olgi Ripakovoj.

Ripakova je na Poljudu već u prvom skoku, uz ipak veliku pomoć vjetra od 1.7 m/s, doletila do daljine 15,25 metara, 16 centimetara dalje od dosadašnjeg rezultate sezone Kubanke Yargelis Savigne, koja je u Splitu bila treća sa 14,63. Kazahstanka je svoj osobni rekord poboljšala za 14 centimetara, a splitski rezultat ju je doveo na sedmo mjesto svih vremena.

'Ne mogu reći da sam očekivala ovako ogromnu daljinu, ali sam znala da ću dobro skakati u Splitu. Ovaj grad i hrvatska obala su predivni, jedva čekam ponedjeljak da se okupam u moru, a možda ovdje dođem i na odmor', kazala je Ripakova.

Dvostruka svjetska prvakinja u trosoku Kubanka Savigne izjavila je kako je previše umorna od tromjesečnog neprestanog nastupanja, ali i da se nada da će se u nedjelju u skoku udalj 'osvetiti' Ripakovoj.

Dvostruki svjetski prvak iz 2007. Amerikanac Bernard Lagat slavio je s rezultatom 13.58.23 minuta na 5000 metara u uzbudljivoj završnici ispred Uganđanina Mosesa Kipsira (13:58.35) i Francuza Boudabdellaha Tahrija (13.58.79). Lagat je trkač koji je rođeni Kenijac, te je za Keniju osvojio olimpijsko srebro i broncu, a već duže vremena trči za SAD.

'Ovu pobjedu sam emotivno doživio jer je na stadionu bio i moj sin i mogao sam ga cijelu utrku čuti kako me bodri. Pobjedu posvećujem njemu, a ja ću se svakako okupati u ovom nevjerojatnom moru pokraj stadiona', kazao je Lagat.

Pobjedu na 800 metara uzela je za Afriku Kenijka Janeth Jepkosgei Businei s vremenom 1:57.88 minuta, koje je samo oko pola sekunde sporije od vodećeg rezultata u ovoj diciplini u svijetu. Drugo mjesto je s osobnim rekordom osvojola Jamajčanka Kenia Synclair (1:58.16), a treće je pripalo Ruskinji Mariji Savinovoj (1:58.27).

Split je do nedjelje domaćin 11. Kupa Kontinenata na kojem se natječu kontinentalni sastavi Europe, Afrike, Amerike i Azije/Oceanije, dok su atletičari koji su došli u Split vlasnici više od 200 svjetskih i olimpijskih medalja.