KAROL BIELECKI

'Jednooki fenomen' rukometne Bundeslige

02.09.2010 u 15:19

Bionic
Reading

Njegova karijera bila je praktički uništena nakon što je u sudaru s Josipom Valčićem oslijepio na jedno oko. No Poljak Karol Bielecki vratio se na terene impozantnim nastupima u rukometnoj Bundesligi

Najveće pojačanje u ljetnom prijelaznom roku u momčadi Rhein-Neckar Löwena nije stiglo iz nekog drugog kluba. Najveće pojačanje je već imalo ugovor s 'lavovima' iz Mannheima i stiglo je - iz bolnice. To je Poljak Karol Bielecki, reprezentativac svoje zemlje i jedan od najboljih rukometaša svijeta.

U jednoj prijateljskoj utakmici Poljske i Hrvatske Bielecki je spletom nesretnih okolnosti oslijepio nakon što mu je protivnički igrač Josip Valčić u dvoboju nehotice prstom teško povrijedio lijevo oko. No Bielecki se vratio na teren i nakon dva kola Bundeslige on je najveća nada 'lavova' u borbi za vrh najbolje rukometne lige na svijetu.

81 dan nakon nesretnog događaja, 28-godišnji Bielecki je ovaj tjedan s jedanaest golova 'potopio' Frisch Auf Göppingen (28:26) i dao naslutiti da bi Rhein-Neckar mogao odigrati značajnu ulogu i u Ligi prvaka.

'Bio je jači nego ikada ranije, cijelo vrijeme sam imao knedlu u grlu... ovo što se danas dogodilo puno je vrednije od bilo koje pobjede', izjavio je emotivni menadžer 'lavova' Thorsten Storm nakon derbija Bundeslige.

A da Bielecki tijekom oporavka od ozljede nije zaboravio igrati, najbolje je dokazao njegov četvrti zgoditak. Milimetarski točan udarac, brzina lopte oko 100 kilometara na sat i - skidanje paučine u gornjem desnom kutu vratiju Göppingenovog golmana Enida Tahirovića.

Fantastičan nastup u Bundesligi poljskog igrača njemačka sportska javnost dočekala je s oduševljenjem i iskrenim divljenjem. No do prije samo nekoliko tjedana nitko nije mogao ni sanjati da će se 'jednooki fenomen' (kako ga neki u međuvremenu nazivaju) ikada vratiti na teren.

Menadžer Storm se vrlo dobro sjeća depresivnih prvih dana nakon Bieleckijeve ozljede. 'Sjećam se da smo se tada našli s Karolom i odgovornim osobama iz Poljskog rukometnog saveza. Rekli smo mu: 'Karol, možeš birati između dvije opcije. Ili ćeš odmah prestati igrati ili ćeš se pokušati vratiti rukometu.' I on je pokušao, on je pobijedio svoju sudbinu.'

Uslijedilo je nekoliko operacija, no lijevo oko liječnici nisu mogli spasiti. Bielecki je dobio savjet da koristi zaštitne naočale i naputke za apsolviranje posebnog treninga. Najveći izazov bila je promjena u sustavu održavanja ravnoteže i privikavanje na novi doživljaj prostora. U početku je, to su priznali i treneri i sam Bielecki, bilo puno grešaka, pogrešnih dodavanja, lopti koje ni blizu nisu pogađale cilj, vjerojatno i puno suza i frustracija.

Menadžer Storm tješio je Bieleckog, jer vrlo dobro poznaje karakter poljskog igrača: 'On je vrlo osjetljiv tip. Rukomet je sve u njegovom životu. Potječe iz vrlo skromne obitelji, puno toga doživljava jako emotivno. Cijeli tjedan samo razmišlja o utakmici koja se igra vikendom. To je centar njegovog života.'

Bielecki uopće ne govori javno o svom hendikepu. Za njega je, kako prenose njemački mediji, 'stvar gotova' - on se vratio u profesionalni rukomet, ponovno je akter najbolje svjetske lige. Stvari ipak nisu tako jednostavne. Unatoč svim pomacima u oporavku i treningu, u prvoj ligaškoj utakmici kod HBW Balingen-Weilstettena Bielecki nije bio član početne postave. Na klupi za rezervne igrače čekao je strpljivo na svoj nastup. Trener 'lavova' Ola Lindgren umjesto Bieleckog na teren je poslao njegovog zemljaka Grzegorza Tkaczyka.

No već u drugom nastupu u Bundesligi Bielecki je pokazao svu raskoš svog rukometnog talenta. 'Da će on danas ovako eksplodirati, za mene je posve nevjerojatno. Jako sam sretan što mu je ovo pošlo za rukom', izjavio je Bieleckijev menadžer i prijatelj Thorsten Storm.