TRI PREKO DVA METRA

Blanka u velikoj borbi do europskog zlata

01.08.2010 u 23:05

Bionic
Reading

Hrvatska je na atletskom EP-u u Barceloni osvojila i drugu zlatnu medalju. Diskašici Sandri Perković pridružila se i velika Blanka Vlašić koja je skokom preko 201 centimetar osvojila svoju prvu europsku medalju u karijeri

Hrvatska je na atletskom EP-u u Barceloni osvojila i drugu zlatnu medalju. Diskašici Sandri Perković pridružila se i velika Blanka Vlašić koja je skokom preko 201 centimetar osvojila svoju prvu europsku medalju u karijeri.

Blanka je na zaletište prvi put izišla na visini 185 cm gdje problema, kao ni na 192 cm, nije bilo. Prvo rušenje došlo je na 195 cm, ali i tu visinu i 197 cm apsolvirala je iz drugog pokušaja. Ni nakon uspješnih pokušaja nije izgledala zadovoljno, gestikulacija je otkrivala nemir u velikoj šampioni.

Svo to vrijeme Friedrich se lako obračunavala s letvicom i do preskočenih 199 nije imala problema. Njemačka policajka uvijek je jaka na velikim natjecanjima pa ni Barcelona nije bila iznimka.

Ipak, kada je Blanka preskočila 199 cm iz prve, prolomio se pobjednički poklič. Splićanka je pronašla samopouzdanje. Na toj je visini osigurala medalju, prema 201 cm su krenule samo Friedrich, Blanka i Ema Green.

Prava eksplozija došla je na 201 cm. Preskočila je i pošteno proslavila svoje postignuće. Trener Marinović pokazivao joj je na glavu, tamo se zapravo kuju medalje.

Ema Green, koja je prvi put u karijeri preskočila dva metra, i Friedrich su u kasnijim pokušajima preskočile 201 cm i učinile ovo finale spektakularnim, ali sada je Blanka preuzela vodstvo. 203 cm je preskočila iz drugog pokušaja, dok je letvica bila previsoko za konkurentice. Green je uzela srebro, a Blanka srušila svoju kletvu.

Nakon dva svjetska zlata i olimpijskog srebra uzela je i prvu europsku medalju na otvorenom. S obzirom na reputaciju, bio je red da odmah bude riječ o zlatu. Do Barcelone nismo imali niti jedno europsko zlato, a sada ih imamo dva.

Ako netko misli da se Blanka zasitila slavlja, vara se. Blanka od pobjedničkog skoka gotovo da nije prestala plesati uz široki osmijeh. Pokušala je i na 205 cm ali nakon prvog rušenja vratila se plesu i objavila kraj natjecanja. Pritisak je bio očigledan a na trenutke je izgledalo da nakon novog sjajnog uspjeha Splićanka nikada neće prestati plesati.