PRIPREME U SAVUDRIJI

Kukoč okupio golf reprezentaciju

07.07.2010 u 19:28

Bionic
Reading

Na poziv izbornika Tonija Kukoča, osam trenutačno najboljih mladih igrača hrvatskog amaterskog golfa okupilo se u Savudriji, gdje će na terenima Kempinski Golf Adriatic Cluba narednih dana marljivo vježbati tehniku udaraca, ali i teorijska pravila

Naš proslavljeni košarkaš je i pasionirani igrač i poklonik golfa, koji igra već 17 godina, a kako veli, naučio ga je u SAD-u, jer kod nas u to vrijeme nije niti bilo prilike.

'U SAD-u svaka srednja škola ima svoje ženske i muške golf klubove', kaže Kukoč, dodajući kako smatra da kod nas još uvijek nema dovoljno golf terena, tim više što smo turistička zemlja, a poželjno bi bilo poput Slovenije što više propagirati ovaj sport među mladima.

Naši susjedi su uveli učenje golfa već od osnovne škole, a kako veli potpredsjednik HGU-a Emilijo Žubrinić, od susjeda smo dobili i kompletne programe pa se nešto slično kani u dogledno vrijeme provesti i u Hrvatskoj uz potporu resornog ministarstva.

Toni Kukoč postao je izbornik Hrvatske golf udruge krajem prošle godine, a kako je istaknuo istarski župan i predsjednik HGU-a Ivan Jakovčić, njegovo iskustvo proslavljenog košarkaša, kao i sjajnog igrača golfa, omogućit će igračima znatan napredak.


'Vjerujem da je pred ovim igračima sjajna budućnost, ako budu dovoljno uporni i slušali Tonija. To što nemamo dovoljno golf terena ne mora biti hendikep. Hrvatska sigurno nije izmislila tenis pa je imala Ivaniševića, nismo izmislili ni skijanje pa imamo Janicu i Ivicu Kostelić', kazao je župan Jakovčić, naglasivši da insistira na sportskoj dimenziji, premda ni ona turističko-ekonomska nije zanemariva. Dodao je da su nam Turska i Maroko oteli turiste samo zato što su izgradili sjajne golf terene.

Hrvatska golf udruga postavila je planove i programe razvoja golfa s velikim ciljem sudjelovanja na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru kada će golf postati jedan od sportova velike olimpijske obitelji. Osmišljena je cijela strategija, a početak je upravo ovaj trening kamp koji se do 10. srpnja održava u Savudriji. Među najuspješnijim mladim golferima su Adam Brnić, Mario Funčić, Luka Karaula, Ivan Vučemil, Stipe Delić, Marko Grgičević, Branimir Gudelj, Ozren Bajs, Tin Budak i još nekolicina juniora od kojih se očekuju veliki sportski rezultati u narednih nekoliko godina.

Hrvatska golf udruga kao krovna golf asocijacija trenutno okuplja tridesetak golf klubova i šestotinjak igrača, a nedavno je zatražen i prijem u Hrvatski olimpijski odbor u statusu nacionalnog saveza koji skrbi o golfu.