BELGIJANKA UVJETUJE

Iz Blankinog kuta: To nije fer

30.06.2010 u 12:21

Bionic
Reading

Najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić, po svemu sudeći, neće nastupiti na mitingu u Madridu jer je Tia Hellebaut postavila uvjet - ili ona ili ja. Organizatori su prihvatili Tijin uvjet, pa je razočarenje iz Blankinog stožera razumljivo

Iako je računala da će nastupiti na mitingu u Madridu, na kojem je 2008. godine preskočila 206 centimetara i postavila rekord mitinga, Blanka Vlašić neće putovati u glavni španjolski grad. Razlog? Tia Hellebaut je tražila da otkažu Blanki, inače neće ona nastupiti.


Organizatori su pristali na njezin uvjet, što je rastužilo Blankin stručni stožer i izazvalo reakciju koju prenosimo u cijelosti.

'Ljudi moji, to nije fer

Svi znaju da Blanka rado i često nastupa. Kako bi inače i mogla doseći impresivnu brojku od 90 nastupa preko 2 m i u njima 143 skoka preko te granice?

U tom smislu jedino aktualna svjetska rekorderka Bugarka Konstadinova ima bolje brojke od nje. Ukoliko je zdravlje posluži i ovim ritmom nastavi negdje u olimpijskoj 2012. mogla bi prestići legendarnu Štefku. Treća skakačica u mirovini, Šveđanka Berqvist na trećem je mjestu sa 52 nastupa i 70 skokova preko magične granice. Ostale aktualne skakačice su daleko ispod ovih brojki.

Priznajemo da svatko ima svoj način za pripremu i svoj 'idealni' broj nastupa. U tom smislu ne volimo popovati nikome, kao što ne volimo da se 'zabadaju nosovi' u naš pristup. Brojke i titule, trajanje na najvišem nivou, konstanta rezultata govore bolje od ikakvih špekulacija. A brojke su na Blankinoj strani , jer ona već deset godina traje u samom svjetskom vrhu. Ona traje, a druge skakačice dolaze i odlaze…

Priznajemo da svatko ima svoj način i uvijek smo ga poštovali, ali ne možemo prihvatiti činjenicu da Tia Helebaut postavlja uvjet da će nastupati u Madridu 2. srpnja samo ako Blanka ne bude skakala na tom natjecanju. Blanki je otpao Solun i ona je već prije dva mjeseca željela povezati Madrid i Barcelonu, 2. i 9. Srpnja. Nakon povuci-potegni pregovora Blanki je obznanjeno da nije poželjna u Madridu. A kako se Blanka do sada pokazala u Madridu; 2007, godine postavila je rekord mitinga sa 205 cm, a godinu nakon skače još cm više, 206 cm, i u gradskoj vijećnici prima je gradonačelnik.

Nije ovo prvi put da se pojedine 'zvijezde' skoka u vis postavljaju na ovaj način, jer je Njemica Ariana Friedrich postavljala identični uvjet da bi nastupila u Karsruheu u Njemačkoj protekle zime. S druge strane Blanka nikada nije postavljala takve uvjete i vrata Zagrebačkog mitinga, Spaladium arene u Splitu, kao bilo kojeg mitinga na svijetu, što se nje tiče, otvorena su svim skakačicama koje to svojim rejtingom zasluže.'