NEPRIKOSNOVEN BOKSAČ

Vitalij Kličko – vladar ringa s doktorskom disertacijom

01.06.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Prva asocijacija na spomen boksa je Muhammad Ali, no postoji jedan boksač koji mu puše za vrat da uđe u legendu. Radi se o Ukrajincu Vitaliju Kličku, jednom od najboljih boksača svijeta u ovom trenutku

Vitalij Kličko (38) stariji je od brata Vladimira koji, za razliku od njega, drži naslove po IBF, WBO i IBO verziji, dok je on prvak po WBC-u. Stariji brat Kličko je sve samo ne tipičan boksač. Za razliku od Mikea Tysona koji je svoje bogatstvo prokockao te često krasio naslovnice raznih medija zbog tučnjava i razuzdanog života, Vitalij Kličko je naslovnice zarađivao drukčijim ponašanjem.

Kad govorimo o njegovim sportskim uspjesima, svoju karijeru je započeo u kickboxingu gdje je bio svjetski amaterski prvak, a 'tek' je 1996. započeo svoju briljantnu boksačku karijeru. Bio je prvak u superteškoj kategoriji po WBO-u, a danas je aktualni WBC prvak. No, zanimljivo je reći da je u svoje 42 borbe poražen tek dva puta, a nikada nije bio nokautiran. S druge pak strane, on je boksač s čak 92 posto pobjeda izvojevanim nokautom, što je apsolutni rekord u boksu.

No, tu ne staje drukčija priča Vitalija Klička. On je prvi i zasad jedini svjetski boksački prvak koji je i u akademskom svijetu daleko dogurao te je zaradio titulu doktora znanosti. Osim toga, pasionirani je igrač šaha, a malo je poznata činjenica da uredno pobjeđuje bivšeg svjetskog šahovskog prvaka Vladimira Kramnika.

'Šah je sličan boksu. Morate imati strategiju i misliti dva ili tri koraka ispred svog suparnika. Morate biti pametni za šah. Koja je razlika između šaha i boksa? Pa u šahu nitko nije stručnjak, a svi ga igraju, dok se svi smatraju stručnjacima za boks, no nitko se ne bori', komentirao je Kličko svoju ljubav prema šahu i boksu.

Iako rođen u Kirgistanu, ovaj Ukrajinac živi u Njemačkoj gdje ima trening kamp i gdje se odvija cijela njegova sportska karijera. No, iako živi u Njemačkoj, Kličko ne zaboravlja da je ipak Ukrajinac.

Okušao se Vitalij Kličko i u politici, pa se tako 2006. kandidirao za gradonačelnika Kijeva, no nije uspio pobijediti. Svemu već napisanom dodajmo da je, zajedno sa svojim bratom, aktivan u raznim humanitarnim akcijama. To je Vitalij Kličko, jedna od rijetkih superzvijezda koje su svoju popularnost i uspjeh pretočile u izuzetnu humanost.

Na pragu 39. godine Vitalij Kličko još puno toga može pokazati boksačkom svijetu, no, kaže, svoju profesionalnu boksačku karijeru završit će krajem ove godine.