KAKAV LIK

Australac preskočio Korintski kanal

09.04.2010 u 11:40

Bionic
Reading

U četvrtak, australski FMX vozač (motocrosser) Robbie Maddison izveo je svojim motorom spektakularan skok sa specijalno konstruirane rampe na zapadnoj strani Korintskog kanala (Grčka) i prkoseći snažnom vjetru, brzinom od 125 km/h, doskočio je na drugu stranu kanala. Pri tome se uzdignuo nevjerojatnih 95 metara u zrak i preletio duljinu od 85 metara! U svemu tome, savladao je mnogo veću prepreku: svoj strah

Motocross Freestyle, s vratolomnim trikovima kao što su salta izvedena na visini jedne trokatnice, jedan je od najopasnijih sportova na svijetu, a Robbie Maddison jedan je od najboljih u tome.

No to nije dovoljno ovom 28-godišnjem Australcu. Maddison uvijek traga za većim uzbuđenjima. Do sada je izveo brojne spektakularne skokove na koje bi i pionir kaskaderstva Evel Knievel bio ponosan. U 2007. i 2008, Maddison je postavio tri svjetska daljinska rekorda u skoku motorom, sve do 107 metara. Novu godinu 2009. proslavio je u Las Vegasu skočivši motorom 30 metara uvis na repliku Slavoluka pobjede ispred kasina i hotela Paris Las Vegas, nakon čega je sa spomenika opet skočio na tlo. Prošle su godine svijet obišle fotografije njega kako skače s mosta Tower Bridge preko rijeke Temze i izvodi premet unazad dok je pokretni most otvoren.

Mnogi su motociklisti željeli skočiti preko Korintskog kanala, izgrađenog 1893, ali Australac je prvi koji je to ostvario. U četvrtak ujutro, na svojoj Hondi 500 provezao se šarolikim zaletištem (na kojem je prošao kraj bazena, preko nogometnog igrališta i pored kokošinjca) da bi dostigao ubrzanje od 125 km/h i skočio s uzbrdice koja se nalazi nekih 80 metara iznad kanala, sletjevši sigurno na nasip postavljen s druge strane kanala. U najvišoj točki skoka, Maddison se nalazio 95 metara iznad površine kanala.

Maddison je rekao da je zbog raznolikog terena – od trave, preko betona, drveta, ponovo asfalta i na kraju tepiha – bilo teško ostvariti dobar zalet za skok, ali bila je tu i mnogo veća prepreka. 'Pobijediti strah, to je uvijek najteži dio', kazao je Maddison.