DELIKVENTI S TERENA

Kada agresija nadjača sportski razum

09.04.2010 u 14:43

Bionic
Reading

Napadi koljenima, naručena premlaćivanja, ugrizi za uho i različita nasilna djela uzrokovala su da ove poznate sportske zvijezde ostanu zapamćene zbog nedjela, a ne zbog sportskih rezultata i uspjeha. Neki su i kažnjeni, ali većina je samo osuđena u očima javnosti. Evo pregleda najpoznatijih sportskih zločinaca

Br. 10 - Tonya Harding
Godine 1994, elitna klizačica Tonya Harding postala je međunarodno 'popularna' ne zbog svoje izvedbe na ledu, već zbog sudjelovanja u napadu na suparnicu - klizačicu Nancy Kerrigan. Harding je navodno poslala 'ekipu' u klub Kerriganove nakon treninga za prvenstvo u umjetničkom klizanju 1994. Zbog njezine nejasne uloge u napadu, bilo joj je dozvoljeno ostati u olimpijskoj ekipi SAD-a 1994. Završila je osma u konkurenciji, a Kerrigan odnijela kući srebrnu medalju.

Br. 9 - Darryl Strawberry
Darryl Strawberry bivši je profesionalni igrač bejzbola u New York Metsima i New York Yankeesma. Poznat je po svojim optrčavanjima i višestrukim međunarodnim uspjesima, a poznatiji po svom ponašanju izvan terena. Nasilje u obitelji, droga, utaje poreza i neplaćanja alimentacije, samo su neke od pravnih nevolja s kojima je Daryl bio suočen proteklih nekoliko desetljeća.







Br. 8 - Mercury Morris

Eugene 'Mercury' Morris bivša je zvijezda američkog profesionalnog nogometa (NFL-a) koji se osramotio kad je bio osuđen za krijumčarenje kokaina u 1982. Bio je osuđen na 20 godina zatvora, no pušten je 1986. kada mu je presuda ukinuta. Nakon što je pušten, Morris je postao cijenjeni motivator i komentator.

Br. 7 - Ray Lewis

Na sedmom se mjestu 'skrasio' još jedan 'ragbijaš' iz NFL-a - branič Baltimore Ravensa Ray Lewis. Lewis trenutačno zarađuje milijune kao nogometna zvijezda, ali njegov je uspjeh bio gotovo prekinut optužbama za ubojstva 2000. godine. On je bio uključen u svađu na after partyju Super Bowla koji je imao i tragičan završetak. Naime, dvije su osobe ubijene, a upravo je Lewis bio optužen za dvostruko ubojstvo. Međutim, optužbe protiv Lewisa na kraju su odbačene.


Br. 6 – Mike Danton
U 2004. Mike Danton imao je najbolju sezonu u svojoj karijeri američkog profesionalnog hokejaša. Međutim, ubrzo nakon što je njegova momčad izbačena iz prvog kruga doigravanja za naslov Stanley Cupa, Danton je uhićen u Kaliforniji zbog sumnje da je sudjelovao u zavjeri oko izvršenja ubojstva. Priča je dobila iznenađujući zaokret kada je Danton priznao sudjelovanje u zločinu, objašnjavajući da je bio u potrazi za nekim tko bi ubio njegova agenta Davida Frosta. Trenutačno služi sedmogodišnju kaznu u saveznom zatvoru.

Br. 5 – Carlos 'The Shotgun' Monzón
Smatrao se najvećim boksačem poluteške kategorije svih vremena, Carlos Monzón držao je status superheroja u rodnoj Argentini. Zato što je njegov privatni život bio izuzetno praćen u medijima, detalji njegovih nasilnih ispada izvan ringa bili su naširoko poznati. Godine 1989. zadavio je i bacio kroz balkon svoju drugu nevjenčanu ženu Aliciju. Osuđen je na 11 godina zatvora, ali izlazak nije dočekao. Naime, poginuo je 1995. u prometnoj nesreći dok se vraćao s vikenda, u 52. godini.

Br. 4 – Michael Vick
Michael Vick od skromnih početaka karijere postao je jedan od najslavnijih 'quarterbackova' (vođa napada) u NFL. To je bio sve do 2007. kada je osuđen zbog organiziranja brutalnih i ilegalnih borbi pasa u Virginiji, a koje su uključivale i klađenje na borbe te ubijanje pasa, koji su iz borbi izlazili onesposobljeni. Vick je odslužio dvogodišnju zatvorsku kaznu, a od 2009. postao je igrač Philadelphia Eaglesa.

Br. 3 – Mike Tyson

Mike Tyson, prozvan 'najzločestijim čovjekom na planetu', bio je neosporni prvak u teškoj kategoriji za više od dvije godine i još uvijek je najmlađi čovjek, sa 20 godina, koji je osvojio svjetski naslov u teškoj kategoriji. No nakon karijere postao je još poznatiji, ali ponajprije zbog ponašanja. Osuđen za silovanje 1992, Tyson je služio tri godine zatvora. Također je bio osuđen za posjedovanje droge i vožnju pod utjecajem. Ipak, nijedan od tih zločina nije toliko obilježili njegov životopis kao nesportski potez iz 1997. Naime, tada je Tyson odgrizao komad uha Evanderu Holyfieldu, što je pokušao opravdati osvetom za Holyfieldovove udarce glavom u prethodnom meču.
























Br. 2 – Rae Carruth

Godine 1997, Rae Carruth bio je prvi izbor NHF drafta, a svoj je potpis s Carolina Panthersima naplatio 3,7 milijuna dolara. Međutim, Rae je 16. studenog 1999. propucao svoju djevojku Chericu Adams, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Upravo je ona Raea okrivila za pucnjavu u telefonskom pozivu službi za spašavanje. Kada je stigla u bolnicu, pala je u komu te su liječnici pristupili spašavanju djeteta, koje su izvadili zahvaljujući carskom rezu. Nakon plaćanja jamčevine i sudskih rasprava, Carruth je osuđen 2001. Prvotna je presuda bila smrtna kazna, ali poslije je, jer je uspio uvjeriti sud da nije kriv za ubojstvo prvog stupnja, dobio doživotnu kaznu. 

Br. 1 – O. J. Simpson
Orenthal James 'O. J.' Simpson bio je nogometna zvijezda, glumac i sportski komentator. Međutim, nijedna od ovih uloga nije mu donijela toliku popularnost kao suđenje za dvostruko ubojstvo u 1994. u kojem je bio optužen za ubojstvo svoje bivše supruge i njezina prijatelja. Na kraju je bio oslobođen, ali je osuđen u očima javnosti. Međutim, nije dugo trebalo da opet dođe u 'centar pažnje', jer je 2008. uhićen zbog oružane pljačke.