TOP 10

Najpopularniji ekipni sportovi na svijetu

07.04.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Sport je danas ušao u sve domove. Svaka zemlja, svaki kontinent ima svoj nacionalni sport, a prema nekim statistikama, broju gledatelja, financijskoj moći, atraktivnosti, ovo je deset najpopularnijih momčadskih sportova

Preokret o kojem se i danas priča

1. Nogomet je na prvom mjestu. Iako se inačica tog sporta igrala još u Kini prije nekoliko tisuća godina, kolijevkom modernog nogometa smatra se Engleska. Danas je to sport s najbogatijim ugovorima i klubovima (Manchester United) u svijetu. Fifa ima čak 208 članica, a nogomet je broj jedan u čak 93 zemlje, s približno dvije milijarde fanova. Najvažnija natjecanja poput Lige prvaka i Svjetskog prvenstva putem televizije dolaze u sve domove, a sa zadnjeg SP-a čak je 214 država uzimalo signal. Za nogometom su posebice ludi Europljani i Južnoamerikanci, a i u Hrvatskoj je broj jedan.

2. Kriket je odmah do nogometa iako je, recimo, u Hrvatskoj taj sport gotovo nepoznanica. No zato ga obožavaju u Indiji koja ima populaciju od 1,5 milijardi ljudi, zatim u Australiji, Južnoafričkoj Republici, Engleskoj, mnogim azijskim zemljama. Krovna organizacija ovog sporta broji 104 zemlje članice. Bez obzira na to što jedan meč traje nekoliko sati, što postoji mnogo različitih verzija, oni koji su s njime odrasli, ostali su njime zaluđeni.

3. Bejzbol je još jedan sport koji je daleko od naslovnica u našoj zemlji, ali je zato omiljen u svijetu. Japan, Tajvan, Kuba, SAD, Južna Koreja, Meksiko, Kanada, Kolumbija, Portoriko i Nizozemska su same neke zemlje od njih 117 koje se nalaze u Svjetskom bejzbolskom savezu. Najveći novci se vrte u profesionalnoj američkoj ligi MLB u kojoj se samo na tribinama okupi 79,5 milijuna navijača (2.430 utakmica godišnje).

Gospodin 'zrak' koji je promijenio košarku

4. Košarka ima čak 213 članica u glavnom Savezu (FIBA). Iznimno je popularna u SAD-u, Kini, Rusiji, Španjolskoj, Argentini, Kanadi… Najviše gledatelja privlači NBA, zatim svjetska prvenstva i olimpijske igre. Najbolji košarkaši imaju ugovore teške desetke milijuna dolara godišnje. Utakmice NBA lige prenose se gotovo u svakoj zemlji svijeta, no ne i u Hrvatskoj, gdje je košarka u velikoj krizi.

5. Ragbi je popularan na Novom Zelandu, u Južnoafričkoj Republici, Velikoj Britaniji, Australiji, Francuskoj, Italiji, SAD-u, Rusiji, Kanadi, Kini, Japanu, Njemačkoj… Svjetsko prvenstvo je treći najveći sportski događaj s prosjekom od 45 tisuća gledatelja po utakmici, ali i više od dvije milijarde TV gledatelja. U našoj zemlji ima poklonika, ali ne i previše onih koji se njime bave.

6. Hokej na travi je nacionalni sport Indije i Pakistana koji dominiraju po osvojenim zlatima na SP-ima i olimpijskim igrama. Savez ima više od 100 članica, a vole ga i u Engleskoj, Australiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bangladešu.

7. Odbojka u dvorani je jedan od najmasovnijih, ali i najatraktivnijih sportova, a njezinim stopama ide i njezina mlađa sestra - odbojka na pijesku. Igra se u više od 200 zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, no kod nas je ovaj sport u velikoj financijskoj krizi iako talenta nikada nije nedostajalo. Sjajan tretman odbojka ima u SAD-u, Brazilu, Italiji, Rusiji, Kanadi, Japanu, Kini, Kubi, Nizozemskoj…

Amerikanci su ludi za svojim nogometom

8. Američki nogomet u svom Savezu (IFAF) nema više od 50 zemalja, ali uz taj sport se samo veže prefiks 'naj'. Prije svega zbog SAD-a gdje je to sport broj jedan. Američka liga ima najveću vrijednost od svih liga u svim sportovima, a televizijska gledanost finalne utakmice Super Bowla broji stotine milijuna. Finala NFL-a se oduvijek nalaze među najgledanijim događajima u SAD-u, a ovogodišnji između New Orleans Saintsa i Indianapolis Coltsa pratilo je u SAD-u putem televizijskih ekrana 106 milijuna, što je najgledaniji događaj u povijesti najmoćnije države svijeta.

9. Hokej na ledu je zimski sport koji najviše svojih poklonika ima u SAD-u, Kanadi, Rusiji, Čekoj, Slovačkoj, Norveškoj, Finskoj, Švedskoj… Svjetski savez ima 66 članica, a najjača liga je NHL koja ima milijunsku gledanost u Americi i Europi.

10. Stolni tenis iako se većinom igra u pojedinačnoj konkurenciji, ima i svoje klubove, pa može biti stavljen u kategoriju momčadskih. Njega se jednostavno mora spomenuti jer je to nacionalni sport Kineza, najbrojnijeg naroda, i samim time nema masovnijeg sporta od ovoga. Azijati su jednostavno ludi za malom bijelom lopticom i tamo od najmanje dobi svi igraju za zelenim stolom koji je dio inventara svake kineske škole. Sam Savez (ITTF) ima više od 300 milijuna članova.