RJEŠENJE NA POMOLU

Bukić: Janaf, Grad Zagreb i Vlada spašavaju Euro

30.03.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Kad su vaterpolisti prije tri godine osvojili svjetsko zlato, oko njihove kolajne sjatila se sva svita političara i sportskih radnika. Obećanja su pljuštala sa svih strana, a sad kad ih treba i ispuniti - nigdje nikoga. Sukus je to priče Perice Bukića koju je ispričao tportalu

Cirkus oko organizacije Europskog prvenstva za vaterpoliste i dalje se nastavlja. Više se ne zna tko pije, tko plaća, a u rješavanje tog gordijskog čvora uplela se i visoka politika, konkretno predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker. U čemu je temeljni problem? U novcu, naravno. Perica Bukić, čelni čovjek Hrvatskog vaterpolskog saveza, pojasnio nam je priču oko novca:

'Kad smo 2008. godine dobili organizaciju Europskog prvenstva, a tada smo bili aktualni svjetski prvaci, kotizacija od 800.00 eura nije se činila kao veliki problem. I Vlada i Grad Zagreb i sponzori Saveza bili su jednoglasni u davanju potpore. Iduće godine počeli su problemi. Savez je zbog recesije ostao bez sponzora, Grad Zagreb je dao 100.000 eura, a ostatak od potrebnih 400.000 eura za tu godinu nismo uspjeli skupiti. LEN nam je dao rok uplate do 15. ožujka ove godine, no ni to nismo uspjeli srediti. Srećom, još nije gotovo, nismo izgubili domaćinstvo, a nadam se da i nećemo. Grad i Vlada su obećali pomoći i sad nam preostaje sačekati tu pomoć i pregovarati oko ulaska u Arenu. Nadamo se da će Janaf, naš donedavni sponzor, tu dosta pomoći.'

Zaključak je, dakle, jasan: još nedostaje 700.000 eura za kotizaciju vaterpolskog Europskog prvenstva i taj novac očekuje se iz proračuna te od Janafa koji je sponzorirao HVS do 2008. godine. Na pitanje oko ulaganja tako velikog novca u aktualni Euro, iz te naftne tvrtke dobili smo jednostavan komentar: nemamo komentara!

Priča oko postavljanja bazena u Arenu je novi problem i on je vezan uz Ingru. Ta tvrtka, čini se, ne želi bez jamstava raditi išta po pitanju ugrađivanja bazena u dvoranu. Iz Ingre smo dobili informaciju da Arena nije predviđena za bilo kakve bazene i da, ukoliko se želi postavljati ikakva školjka, treba izraditi projektnu dokumentaciju. Bez toga nema ni bazena.

'Arena Zagreb nije projektirana za vodene sportove, niti je to ikada bilo traženo. Kada se naknadno idu stvarati uvjeti za održavanje vodenih sportova, to iziskuje određeno vrijeme potrebno za izradu novih projekata po kojima bi se izvršile preinake i za koje bi garantirali stručnjaci koji ih izrađuju. Naravno da preinake prema projektima iziskuju i promjenu dozvola i cijelog niza pratećih dokumenata, dozvola i atesta, čije je ishođenje također dugotrajan i vrlo zahtjevan posao. HVS raspolaže određenim studijama, ali za odigravanje EPV-a u Areni Zagreb potrebni su detaljni projekti na temelju kojih bi se nakon izvedenih radova ishodile i spomenute dozvole. Također, potrebno je riješiti i problematiku jamstava za sofisticiranu opremu ugrađenu u Areni Zagreb koja su izdana u skladu s važećim projektom i dobivenim dozvolama, a na koje bilo kakve izmjene imaju značajan utjecaj', stoji u priopćenju Ingre na kraju kojeg se poentira:

'Za izradu projekata, izvođenje radova i pripremu dvorane potrebna su određena financijska sredstva koja treba osigurati, a sigurno je da oprezan stav Ingre proizlazi i iz neplaćenih troškova dodatnih zahtjeva organizatora prilikom održavanja Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine.'

Perica Bukić tvrdi da su dvije izrađene studije potvrdile da problema ne može biti. Po toj logici ne bi ni trebalo biti upitno ugrađivanje školjke u Arenu.

'Naručili smo i dobili dvije studije koje su potvrdile da ugrađivanje školjke u Arenu ne može uzrokovati bilo kakve probleme na statici dvorane ili oštetiti krov zbog povećane kondenzacije. Očekujem da će idućeg tjedna biti gotov projekt za ugradnju i da ćemo tada sve riješiti i s Ingrom. Grad Zagreb je na sebe već preuzeo kupovinu montažnog bazena.'

I to je - to! Zasad, naravno. Priča će se vrtjeti i idućih dana, sve dok se ili ne iznađe rješenje ili dok LEN-u ne 'prekipi' i preda domaćinstvo nekome drugome. U javnosti se već spominje Manchester. Dakle, s nestrpljenjem iščekujemo vijest gdje će biti održan ovogodišnji Euro u vaterpolu; hoće li započeti utakmicom 28. kolovoza u zagrebačkoj Areni ili na nekom drugom bazenu u nekoj drugoj državi na Starom kontinentu.