KAMPANJA NA KVARNERU

Anatolij Karpov došao na EP u Rijeku

12.03.2010 u 22:40

Bionic
Reading

Iako je na rasporedu bilo 7. kolo europskog šahovskog prvenstva najvažnija je vijest da je nekadašnji svjetski prvak i najveći turnirski igrač svih vremena Anatolij Karpov posjetio Rijeku i u dvorani na Zametu objavio da će se kandidirati za predsjednika MŠF FIDE

U sedmom kolu 11. Pojedinačnog europskog prvenstva bilo je 15 međusobnih okršaja 'velikih' s rejtingom većim od 2600 bodova, a kuriozitet je da se dogodio prvi susret dvaju europskih prvaka - branitelja naslova Rusa Jevgenija Tomaševskog i pobjednika prvog prvenstva Rusa Pavela Tregubova. Završio je miroljubivim ishodom, a njihov primjer slijedili su i svi ostali igrači sa prvih osam stolova. Tu poplavu remija iskoristili su Armenac Vladimir Akopjan i bosansko-hercegovački velemajstor Ivan Sokolov, koji su novim pobjedama napravili veliki korak prema vrhu.

Akopjan je svladao mladog Sanana Sjugirova, a Sokolov Talijana Fabiana Caruanu. Hrvatski predstavnici imali su katastrofalan dan jer su nanizali neočekivano veliki broj poraza. Remizirali su samo Ante Brkić, Alojzije Janković, Zoran Jovanović, Boris Golubović i Ante Šarić, te Darko Dorić i Marin Bosiočić u međusobnom susretu, a svi ostali su pretrpjeli poraze i potonuli na ljestvici.

Važniji rezultati 7. kola: Jobava-Rjazancev remi, Vučković-Efimenko remi, Almasi-Nepomniači remi, Movsesian-Mamedov remi, Delčev-Vallejo Pons remi, Zvjaginsev-Motiljev remi, Adams-Macieja remi, Tomaševski-Tregubov remi, Akopjan-Sjugirov 1:0, Sokolov-Caruana 1:0, Kožul-Aleksejev 0:1, Giri-Brkić remi, Đurović-Markuš 0:1, Potkin-Žufić 1:0, Martinović-Nyback 0:1, Stević-Hovhannisjan 0:1, Salgado Lopez-Ferčec 1:0, Dorić-Bosiočić remi, Janković-Buss remi, Grigorjan-Rukavina 1:0, San Segundo-Golubović remi, Jovanović-Kreisl remi, Šarić A.-Šeskin remi, Šarić I.-Slavin 0:1 itd.

Poredak na vrhu poslije 7. kola: Jobava i Efimenko po 6 bodova, Nepomniači, Rjazancev, Inarkijev, Mamedov, Sokolov, Akopjan, Hismatullin, Vučković i Almasi po 5,5 bodova itd. Od hrvatskih šahista najbolji je Ante Brkić sa 4,5 boda, a po 4 boda imaju Zdenko Kožul, Marin Bosiočić, Darko Dorić, Miroslav Žufić i Goran Đurović.