NEMA STRAHA

Lino: Totalnim zajedništvom do uspjeha

14.01.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar je dva dana uoči početka Svjetskog prvenstva izjavio kako je zadovoljan obavljenim pripremama te da u reprezentaciji vlada, kako se izrazio, totalno zajedništvo.

Sve je odlično u redovima 'Paklenih'. Pripreme teku po planu, a potvrdio je to i Lino Červar.

'Nakon prijateljske utakmice protiv Slovenije u kojoj naša obrana nije igrala dobro, na treninzima smo popravili našu igru, posebice smo podigli našu temeljnu obranu 3-2-1 i sada sam zadovoljan', rekao je Červar na konferenciji za novinare u splitskom hotelu Le Meridien Lav.

Izbornik je naglasio kako uoči prve utakmice SP-a protiv Južne Koreje, koja se igra u petak, 16. siječnja, na treninzima uvježbava i alternativnu obranu 5-1, a da napad uvježbava akcije za duboku zonu korejske obrane.
'Južnu Koreju možemo pobijediti odlučnošću i upornošću', kazao je izbornik, dodavši kako nakon utakmice protiv Južne Koreje slijede dvije nešto dvije utakmice protiv Kuvajta i Kube, ali se ni te protivnike ne smije podcijeniti.

'Posebice ćemo se pripremiti za dvije zahtjevne utakmice - protiv Španjolske i Švedske koje će odlučivati poretku u našoj skupini za nastavak natjecanja', istaknuo je Červar.

Po njegovim riječima zdravstveno stanje igrača je dobro i nema obnovljenih ozljeda osim što kod Petra Metličića ima malih poteškoća s istegnućem tetive. Odgovarajući na novinarski upit zašto je hrvatska vrsta imala malo pripremnih utakmica uoči SP-a, Červar je istaknuo kako su pripreme bile kratke te nije želio igrače zamarati utakmicama nakon kojih je potreban oporavak. Pritom je Červar kazao kako je vodio računa i o mentalnom sklopu hrvatskih rukometaša koji je impulsivan pa bi eventualni neuspjesi u pripremnim utakmicama mogli negativno utjecati na njih, a pobjede bi ih mogle 'ponijeti'.

'Mnogo energije ulažem u kreativnost naše igre pa sam na pripremama želio imati što više vremena za uvježbavanje inovacija u igri, bez da se gubi vrijeme na pripremne utakmice', kazao je Červar.

Hrvatski strateg je naglasio kako će na svjetskoj smotri biti desetak reprezentacija koje će svaka svaku moći pobijediti.

Ipak, osim Hrvatske, Červar je po kvaliteti izdvojio tri reprezentacije: Francusku, Švedsku i Španjolsku. Također je upozorio da i Poljska ima dobru reprezentaciju koju se ne smije podcijeniti. Dodao je kako niti Srbiju ne treba zaboraviti jer su propustili nekoliko velikih natjecanja te će se sada htjeti dokazati i afirmirati 'svoj identitet'.

Blaženko Lacković, koji do sada za reprezentaciju postigao 384 pogodaka, priznaje da je na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu i Europskom prvenstvu bio u nešto lošijoj formi zbog zdravstvenih poteškoća.

'Uoči Svjetskog prvenstva operaciju trbušnog zida sam obavio na vrijeme, sada se izvrsno osjećam, nemam bolova niti poteškoća sa kondicijom, a i liječnici mi kažu da je sve odlično', objasnio je Lacković.

'Psihički sam također spreman, pun sam samopouzdanja i moj će učinak na Svjetskom prvenstvu biti bolji no na Olimpijadi i Europskom prvenstvu prošle godine', istaknuo je Lacković.

On je posebice naglasio važnost činjenice da se Ivano Balić uspješno vraća.

'Balić je na treninzima sve bolji, a jučer nas je na treningu sve iznenadio, što je odlično za reprezentaciju', kazao je Lacković.

Vratar Venio Losert, koji je do sada imao 161 nastup za hrvatsku reprezentaciju, smatra kako prva utakmica protiv Južne Koreje jeste važna zbog stjecanja samopouzdanja, ali ipak nije i presudna. Odgovarajući na upit jesu li hrvatski golmani spremni za SP, jer se pokazalo da su Francuzima na putu do olimpijskog zlata, te Dancima na putu do prvog mjesta na Europskom prvenstvu znatno pridonijeli odlični vratari Thierry Omeyer i Kasper Hvidta, Losert je kazao da je situacija u hrvatskoj reprezentaciji nešto drukčija.

'Omeyer i Hvidt su glavni vratari u Francuskoj i Danskoj i brane najveći dio utakmice. U našoj reprezentaciji imamo podjednake golmane, Mirko Alilović i ja funkcioniramo tako što se dopunjujemo', kazao je Losert.